Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Петрова: Програма "Хоризонт" е огромна школа

Светла Петрова
Снимка: БГНЕС

"За мен радиото и програма „Хоризонт“ си останаха първата ми голяма професионална любов“, това каза в „Нощен Хоризонт“ известният български журналист Светла Петрова във връзка с 86 годишнината от създаването на БНР.

Тя е родена в София. Завършва специалността Радиожурналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1988 - 1995 г. работи като водеща на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ към Българското национално радио. Напуска радиото през пролетта на 1995 година след бунта на журналистите от „Хоризонт“ срещу цензурата и уволнението на седмина от тях.

След това работи като завеждащ отдел „Вътрешна политика“ на вестник „Демокрация“, водеща на предаванията „Денят“ и „Седмицата“ по Дарик радио и предаването „Екип 4“ по БНТ. През 1997 - 1998 г. е директор на програма „Хоризонт“ на БНР, а през 1999 - 2001 г. е програмен директор на БНТ.

Oт 2001 до 2011 г. е автор и водещ на предаването за анализи и полемика на bTV „Сеизмограф“, напуска го със скандални обвинения към медията за упражняване на цензура и манипулации под различна форма. От 2014 г. е водеща на предаването „Полиграф“ по телевизия България он Ер.


„Работата в радиото е екипна, макар че вече в новата действителност има още много нови възможности. По мое време в радиото бяха микро - екипи – редактор и репортер, плюс колегите от ефира, това беше достатъчно. Поздравявам специално музикалният редактор Марина Великова, която е с един много изтъчен вкус към музиката.

Иначе другото е работата на водещия – каквото си направил преди да седнеш пред микрофона – си направил – от това зависи дали ще привлечеш на своя страна слушателя." Това отбеляза Петрова. И още:

"Програма „Хоризонт“ е огромна школа. При отпразнуването на 30- ата годишнина на предаването „12+3“ миналата година – те направиха по-късно сборник за предаването, тогава за тях написах един текст, в него посочвам, че за мен „Хоризонт“ е била най-уютната част от журналистическата ми работа – това е спомен не за работа, а за хора-приятели и съмишленици, професионалисти от много висока класа, а също и с висок морал, много от тях.

В тази среда аз създадох стандартите си за професията си. След това с нарояването на многото медии, когато се разми качеството, и аз никъде после не срещнах такъв екип, такива хора, такава атмосфера – такава житейска школа, която беше за мен „Хоризонт“.

Светла Петрова посочи, че Гита Минкова е бил човекът, който и е подал ръка при започването на работа в БНР, впоследствие като водещ на "Преди всички" по "Хоризонт":

аз от всички съм се учила, докато започнеш да светиш със собствена светлина."

"Хоризонт" винаги е била модерна и адекватна програма към променящата се медийна среда, подчерта още Петрова.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещите сърца Феня и Искра Декало

Сестрите Феня и Искра Декало са кореспонденти на Българското национално радио в Израел. Едната е родена във Варна, другата в София. Много са задружни и са повече от сестри, приятелки са и не могат една без друга. Феня е завършила журналистика, а Искра е завършила педагогика. Разликата във възрастта им е пет години. Искра, която е по-малка е..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25