Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дарина Григорова: Навални е политически Питър Пан, който не може да порасне

Навални е антисемит и това е била една от причините той да бъде върнат от Германия, каза тя

Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

"Това е поредният политически проект на Навални, той не е интересен. Дори сега няма избори и някои го определят като суха тренировка", така коментира пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история в СУ "Св. Климент Охридски", филма "Дворец за Путин", направен по разследване на Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални.

По думите ѝ той не е интересен и от гледна точка на използване на учениците:

"Наричат го пубертатен фюрер, защото по социологически данни 2014-2015-а година и сега 2019-2021-ва година неговите привърженици са между 15 и 22 години. Получава се, че той въвлича децата, докато пораснат, после те го изоставят. Играе ролята на политически Питър Пан, който е обречен да не може да надрасне и себе си политически". 

Според проф. Григорова опитите да бъдат представени за реалност лайковете на филма в YouTube е прах в очите:

"Че 85 милиона са престанали да Вярват на Путин, а навън излязоха около 20 хиляди души, максимум. Колкото бяха и през 2017 г. срещу 2018-а. Запазва се същият процент на активност и се увеличава частично в провинцията", уточни тя.

Тя прогнозира, че протестите в Русия, провокирани от ареста на Навални, няма да доведат до нищо.

В "Политически НЕкоректно" преподавателката по руска история заяви, че не трябва да се забравя, че "Навални е антисемит" и изказа предположение, че това е била една от причините, поради която той е бил "върнат от Германия":

"Това може да предизвика скандал, неговото минало го държи като заложник. По тази причини руските либерали гледат на него със съмнение. Това е другото двойно дъно на Навални".

Алексей Навални бе задържан в Москва след завръщането си от Берлин.

Според проф. Григорова позицията на премиера Бойко Борисов по случая "Навални" е с външнополитическа употреба, а президентът Румен Радев не трябва да заема позиция заради вътрешнополитическа употреба.

Речта на Путин в Давос

"Едно от посланията на Путин беше за деградацията на системата за глобалната сигурност. Общото е протегнатата ръка. Той отново припомни, че Русия и Европа са естествени партньори и Русия протяга ръка - до Владивосток да бъде краят на Европа, а не до Урал. Ясно беше казано, че Русия е естествена преграда на всякакъв вид монопол - корпоративен, военен или геополитически", коментира проф. Григорова.

Владимир Путин

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Неравната борба на Алексей Навални с Кремъл

Тълпи от демонстранти, които пренебрегват забраната за събиране и палките в стотина градове на Русия. От килията си в затвора опозиционерът Алексей Навални постигна целта си, но борбата му с Кремъл се очертава дълга и най-вече много рискована, пише..

публикувано на 26.01.21 в 13:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Ловеч и посланиците на Франция и Германия откриват фестивала на побратимените градове

В Ловеч кметът Страцимир Петков и посланиците на Франция Жоел Мейер и на Германия Ирене Мария Планк ще открият официално първото издание на фестивала на побратимените градове, който започна снощи в стария ловешки квартал "Вароша". БНР е медиен..

публикувано на 28.09.24 в 08:23

Община Мездра купува Дома на железничаря от БДЖ

Община Мездра ще закупи от БДЖ за над 900 хиляди лева Дома на железничаря в града. Сградата е единствената за обществено ползване, в която от години се провеждат масови мероприятия и културни събития. През седмицата Общинският съвет в Мездра реши..

публикувано на 28.09.24 в 08:13

Няма кандидати за шеф на медицинския център в Елхово

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града. Срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври. Кризата с липсата на медицински кадри в малките  и особено..

публикувано на 28.09.24 в 08:06
Д-р Асен Меджидиев и д-р Николай Брънзалов са двамата кандидати да застанат начело на БЛС

Избират нов председател на Българския лекарски съюз

В рамките на 77-мия отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, който ще се проведе в Пловдив, ще се състои избор за председател на съюза. Вторият мандат на сегашния председател на Съюза д-р Иван Маджаров изтича и по устав той няма право да..

публикувано на 28.09.24 в 07:56
Кампания

"Движи се и победи" - една кампания за здраво тяло и здрав дух на великотърновци

Девизът "Здрав дух в здраво тяло" обединява вече 23 години във Велико Търново деца и възрастни с Общината, Регионалната здравна инспекция, туристическото дружество "Трапезица – 1902", Младежкия дом в града и общинския комитет "Васил Левски".  Пролет..

публикувано на 28.09.24 в 07:50

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат..

публикувано на 28.09.24 в 07:44
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

"Ройтерс", "Скай нюз" и "Таймс": Западът има сигурни доказателства, че Китай доставя военни дронове на Русия

"Ройтерс":, "Скай нюз" и вестник "Таймс" съобщават, че Западът има сигурни доказателства, че китайски компании доставят военни атакуващи дронове на Русия за войната в Украйна. "Таймс" съобщи, че нов доклад сочи, че китайска компания е изпратила..

публикувано на 28.09.24 в 07:10