Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният музикален театър впечатли публиката с оперетата „Принцесата на цирка“

Оперетата на Имре Калман „Принцесата на цирка”
Снимка: Филип Данчев

"Ние се опитахме и мисля, че го постигнахме, да вкараме една динамика в представлението, динамика да се срещне нашия съвременен свят в тази история". Това каза в предаването "Нощен хоризонт" тенорът Пеньо Пирозов, артист солист в Музикалния театър "Стефан Македонски". Той е част от актьорския състав на оперетата на Имре Калман "Принцесата на цирка", премиерно заглавие в афиша на театъра. 

Вече 20 години на тази сцена Пирозов влиза в десетки главни роли на емблематични оперетни спектакли. 

Пеньо Пирозов

"Хубавото при оперетата е, че тя те връща в един свят на романтика"... Искахме да имаме циркова програма в спектакъла и мисля, че се получи много добре балансирано - тази история, цирковата програма". 

Пирозов изпълнява ролята на фокусник в цирка, изпълнява номер с изчезване от погледа на публиката.

"Илюзията е направена специално за театъра. Знам, че има подобна в Русия, изработена от същата фирма. Нашето решение е малко по-различно, защото трябваше да се съобразим с габаритите на сцената, т.е. с моята сценография. Трябваше малко да умалим модела, така че да може да се случи на сцената, защото иначе нямаше да може този лотус да се отвори". 

Фрагмент от оперетата „Принцесата на цирка”                                 Снимка: Музикалният театър „Стефан Македонски“

Юлия Маринова е режисьор на спектакъла:

"Наистина беше трудно, защото се налагаше да редуцираме някои неща. В Музикалния театър, както знаете, спектаклите са богати, имаме много участници - 150 души участват в реализацията на една голяма оперетна постановка, каквато е "Принцесата на цирка". Имаме оркестър, солисти, хор, балет, сценични, обслужващ персонал и много хора, които участват и помагат да се реализира спектакълът. Беше трудно, трябваше да редуцираме, да намаляваме състави, но въпреки всичко успяхме да сглобим и да направим спектакъл и то така, както аз исках да го постигнем с целия блясък".

Хореографът Татяна Янева, която е и примабалерина, коментира, че представлението е дълго чакано. Премиерата е трябвало да се състои още през април 2020 година.

"Много репетирахме, както винаги в нашия театър балетът винаги е цветето на спектакъла. Имаме едно прекрасно източно платно, дори ние сме асистенти в една огромна илюзия, атракционен номер, който надявам се да се хареса на публиката, а също така участваме в доста други номера, които са доста атрактивни. Няма такъв театър на Балканите".

Десислава Николова                        Снимка: Музикалният театър „Стефан Македонски“

Илона Иванова и Десислава Николова са двете певици, които изпълняват акробатични номера в спектакъла.

"Става с много желание, дисциплина и моята душа винаги е копняла за развитие и тя ликува, когато има върху какво да се работи. Моментите, които ме карат да оставам след работно време, за да се самоусъвършенствам, това за мен е сигурен знак, че съм вдъхновена, съответно това означава, че ще вдъхновим и хората, които ще дойдат в залата да гледат, а реално това е нашата основна задача", каза Десислава Николова. 

"Принцесата на цирка" е поставена за първи път на 26 март 1926 година в Theater an der Wien и бързо се превръща в хит. Композиторът съчетава вълнуващи сюжети с мелодии, които веднага стават популярни. В музиката на "Принцесата на цирка" наред с унгарския чардаш звучат валсовете на Виена и се усеща проникването на жанровете на американската музика от началото на 20 век, най-вече на фокстрота. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието й е популярният врачански израз "И те така те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов. Дългогодишен солист, хореограф и педагог, той е създател е на повече от 80 балетни постановки и автор на балетните фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските театри. Проф. Петър Луканов е роден през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана...

публикувано на 10.05.24 в 13:50
Камерен ансамбъл „Силуети“

Ансамбъл "Силуети" представя българска класика

„...Не можеш да се развиваш, без да познаваш това, което е създадено преди теб!“ - това са думи на композитора Георги Тутев, които камерният ансамбъл "Силуети" приема за свое мото. То съпровожда и поредната покана за концерт в Сити Марк арт център в София - културно пространство, което се превърна в дом за творческите инвенции на състава.  Ансамбъл..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и половина през нощта Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия,..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54