Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отделни случаи са популярни в социалните мрежи, но сигнали не стигат да институциите

Зад решетките на приютите за бездомни животни

Нехуманното отношение е ежедневие, твърдят от неправителствени организации

Снимка: БГНЕС

Временно се преустановява дейността на Центъра за кастрация към приюта за безстопанствени кучета в Кърджали. Заповедта е на кмета Хасан Азис. Затварянето идва след извършена проверка на място. Установени са редица нарушения, сред които неспазване на вътрешните правила и процедури за извършване на манипулациите и недобро състояние на помещенията, в които се настаняват кастрираните животни.

Прокуратурата в Кърджали образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за случай с изведени преждевременно от приюта четири кастрирани кучета. Животните бяха открити от млада жена в близкото до града село Енчец, малко повече от денонощие след медицинската процедура. Кучетата са били с пресни рани. По думите й били в безпомощно състояние. Преместили ги в постройка в покрайнините на селото, завили ги и ги нахранили. Историята обиколи социалните мрежи след публикувани снимки на животните.

На управителя на приюта е препоръчано да освободи от работа служителите, извели четирите кучета, без да бъде спазен срокът за престой след кастрацията им. Обичайната практика е кастрираните животни да престояват в приюта 3 дни слез манипулацията.

Добрата новина е, че според ветеринарите кучетата са здрави и се чувстват добре. В момента животните са в клиника във Варна.

Снимка: БГНЕС

Жанета Богданова е сред доброволците в Кърджали, които се грижат за изпаднали в беда животни. Определя условията в приютите у нас като лоши. „Приютите в България са концлагери, нищо че парадират, че работят по европейските изисквания. Абсолютно нехуманно отношение от страна на служителите“, коментира тя пред БНР.

„Популацията в България е безумна“, допълва Богданова и уточнява, че неправителственият сектор и доброволците не могат да овладеят тази популация. „В този смисъл приютите са полезни, защото държавата и общината е ангажирана чисто финансово поне с кастрациите.“

Д-р Николай Каснаков, който досега е извършвал кастрациите в приюта в Кърджали, се отказва да продължи работата си там. Той смята, че в цялата суматоха около четирите кучета е била търсена медийна изява.

От години насам получаваме информация за недобри практики в приюта в Кърджали, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Маргарита Чанкова от Фондация „Четири лапи“, ръководител на отдел за грижа за бездомните животни. Тя смята, че може да се говори за нарушаване на правилата за добра медицинска практика в приюта.

„До момента сме работили в над 33 общини в България. Кастрирали сме до днешен ден над 35 хиляди животни“, разказа Чанкова. Нехуманното отношение към животните е ежедневна практика, смята тя.

Снимка: БГНЕС

Маргарита Чанкова отбеляза, че нехуманното отношение не е свързано само с насилие, но такова е и изоставянето им, както и неполагането на добра медицинска грижа за тях.

Много често хората отказват да подават сигнали, сочат наблюденията на „Четири лапи“. Случаите стават популярни в социалните мрежи, но институциите не се информират за тях, изтъкна Маргарита Чанкова, която апелира да се подават сигнали, за да има резултати.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
Снимките в публикацията са илюстративни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Релсите като вдъхновение - концерти на гарите в Карлово и Казанлък

Концерти на гарата – тази необичайна инициатива ще зарадва пътуващи с БДЖ. Засега прояви са предвидени в Карлово и Казанлък, а наесен се очаква да се включи и Пловдив. Входът е свободен. Първият концерт ще се състои в Карлово на 25 май , събота, от 15,30 до 18,30 часа. Вторият концерт – в Казанлък , ще бъде на 31 май от 15,30 до 19,00..

публикувано на 23.05.24 в 10:54

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31