Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да си дете без право на гражданство, въпреки че родителите ти имат българско и британско гражданство

Казусът "бебе Сара" на еднополова двойка преди делото в Люксембург на 9 февруари

Българските баба и дядо не могат да се радват на любимата си внучка лице в лице

Снимка: БГНЕС

Как едно дете на еднополова двойка от две майки от две различни европейски държави може да остане “апатрид” - лице без гражданство? Казусът "бебе Сара" преди стратегическото дело в Люксембург на 9 февруари - еднополова двойка от българка и гражданка на Великобритания, чието дете не може да получи българско гражданство, защото България не признава произхода на детето от асистирана репродукция на две майки, а заради това, че е родено в Испания - не може да получи нито британско, нито испанско гражданство, заради по-особения статут на Гибралтар като британска територия.

„Двете жени имат законно сключен брак в Гибралтар, една година по-късно се ражда бебето в Испания, но понеже нито една от двете майки няма испанско гражданство, детето не може да придобие и то испанско гражданство“, обясни за БНР адвокат Деница Любенова от организацията "Действие“.

Те кандидатстват за издаване на документи като граждани на Великобритания, защото едната майка е гражданин на Великобритания, но е родена в Гибралтар, а според закона за гражданството, ако детето не е родено във Великобритания - не може да получи и такова гражданство. Заради специалния статут на Гибралтар като задгранична територия", каза в предаването „Хоризонт до обед“ адвокат Любенова.

Дали детето може да получи гражданство по линия на българската майка? У нас не са разрешени еднополовите бракове.

За сведение - в Норвегия от няколко години са разрешени и религиозните бракове между еднополови двойки в рамките на протестантското вероизповедания, а гражданските еднополови бракове са разрешени от 2009 година подобно на още много други държави в света.

pixabay.com

„През 2020 година подадохме заявление към Столична община детето да получи български акт за раждане въз основа на издадения испански акт за раждане.

Тогава Столична община ни поиска документи за установяване на биологичния произход на детето. Само че СО не базира това си искане на нито един законов документ, на второ място нашето законодателство не припознава само биологичната връзка между дете и родител, но и ние имаме редица способи, които съществуват в законодателството, които признават връзката дете родител и като съществуваща правна такава – говоря за осиновяване, припознаване на дете", каза още адвокат Любенова.

Адвокатът посочи, че при дете, родено от асистирана репродукция у нас, общините не искат от родителите сведения за биологичния произход.

„При подаване на заявленията за финансиране на тези инвитро процедури се вписва партньорът на майката, който задължително според нашето законодателство трябва да е мъж, след това той се вписва като баща на детето. Ако не е в брак с него майката, той трябва да припознае детето. Но в нашия случай искането на Столична община беше абсолютна дискриминация по смисъла на Закона за защита от дискриминация, защото тази информация не се изисква от хетеросексуална двойка. Ние отказахме тази информация, получихме отказ от Столична община и го обжалвахме пред Административния съд, който пък посочи, че ще поиска тълкуване от Съда на ЕС в Люксембург“, каза експертът и поясни:

"До този момент този съд се е изказал по много дела за създаден и укрепен семеен живот, кога защитата на обществения интерес и националните ценности биха имали превес, кога тези въпроси биха могли да бъдат ограничени когато става въпрос за висшия интерес на детето. Въпросът е дали в този случай европейското законодателство ще може да измести националното законодателство. Българската държава не посочва защо защитата на традиционния брак по смисъла на българската Конституция е по-важен от това ние да защитим едно дете, което деюре е български гражданин, по силата на правото и държавата България е оставила без гражданство".

Двете майки, които пожелаха да останат анонимни, коментираха за "Хоризонт до обед":

"Чувстваме се ядосани и разстроени и не сме очаквали, че така ще се случи. От трите страни в България е най-трудно, в Испания за нас няма проблем как ни приемат - няма никаква дискриминация. Детето чува 4 езика, тя още не говори, но ние се обръщаме към нея с "Мами" и "Мамо". И двете ни семейства и близки ни приемат вече изключително добре. Но в България не можем да заведем Сара, но засега можем да я запишем в детска градина". 

Майките очакват от решението на съда в Люксембург да имат възможност да получат български акт за раждане на Сара, по възможност да са вписани и двете като майки.

Адвокат Любенова заяви още, че очаква Съдът на ЕС да признае съществуването на връзката родител - дете по отношение на Сара с двете ѝ майки, и от това да произтекат всички семейно - правни наследствени отношения по българското законодателство и Сара да получи български акт за раждане с майки и двете жени, като впоследствие получи и български документи за самоличност.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Административен съд - София

Столична община отказва акт за раждане на дете с две майки

Казус е възникнал с дете, на което районната администрация в Панчарево отказва да издаде акт за раждане. Детето е родено в Испания през декември 2019 г., а в акта му за раждане са записани две майки – българка и англичанка, които имат сключен брак..

публикувано на 02.10.20 в 19:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59