Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: Политиците правят шоу за себе си, няма разговор с избирателите

Снимка: личен архив

Неспособността ние, избирателите, да даваме ориентирите и да бъдем компас за политиците води до това, че политиците си правят шоу заради шоуто, партийни надпревари и надприказвания за самите себе си и за пред нас, а не с нас. Това мнение изрази пред БНР политологът Любомир Стефанов.

Политиците не успяват да конструират разговор с избирателите, който да е перманентен, а не цикличен – от избори на избори, смята политологът.

Изборите са най-сериозното начинание в държавата - малко по-сериозно ако се подхожда, ще бъде по-добре, коментира Стефанов по повод шоу елементите, използвани от някои претенденти за гласа на избирателите.

Партията на Станислав Трифонов е абсолютно имагинерна величина“, каза Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“. По думите му тест за популярността и разпознаваемостта на една партия са изборите. 

Снимка: Ани Петрова

Стефанов не вижда формация, която да бъде продължаващ носител на непримиримото протестно начало. Като че ли и Христо Иванов затихна и загуби инерция“. 

Относно „приповдигната реторика“ на новата партия на Цветан Цветанов политологът подчерта, че „регистрацията в ЦИК не те прави участник в следващия парламент“.

„Социолозите трудно хващат неговата партия“, посочи Стефанов. 

Политологът акцентира върху начина, по който новите формации ще структурират своите кампании, така е да бъдат достижими за гражданите, тъй като структури те нямат.  

Любомир Стефанов не е изненадан от раздялата в Обединени патриоти. „ВМРО са си извадили поуките и са си направили сметката, а г-н Симеонов явно не е разчел сигналите“, отбеляза той.

ДПС изненадващо може да се окаже най-големият застъпник на Зелената сделка в Европа, каза още Стефанов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат

ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат. Това заяви зам.-председателят на групата Дарин Георгиев. Георгиев каза, че на заседанието на ПГ снощи не са коментирали обвиненията на Ивелин Михайлов  към председателя на групата Николай Марков и отрече да има разцепление.

публикувано на 03.07.24 в 10:05

Глоби до 5000 лв. в Дупница за непремахнати предизборни плакати

Глоби от 1000 до 5000 лева налага Общината в Дупница за 10 партии и коалиции, които в 7-дневен срок не премахнаха предизборните си плакати, каза градоначалникът Първан Дангов. На практика са санкционирани основните участници в предизборната надпревара, като има и драстични случаи. В разгара на предизборната кампания в Дупница се разгоря..

публикувано на 03.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се". Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13