Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел работи усилено за откриване на лекарство срещу коронавируса

В единия от екипите е и лекар с български корени

проф. Дрор Меворах
Снимка: Личен архив

Докато Covid-19 с хилядите си мутации продължава да обърква живота на планетата, а хората се надяват на ваксините да ги защитят, в Израел се работи усилено за откриването на лекарство срещу вируса16 пациенти в тежко или в критично състояние са взели участие във втората фаза на изследване на лекарство, създадено в израелска фирма и изпитано в йерусалимска болница. 

За успехите и въпросителните разказва проф. Дрор Меворах, ръководител на отделенията за Covid-19 на болница „Адаса Ерусалем“:

Разработил съм това лекарство преди 10 години на базата на живи човешки клетки. Помага при тежки възпалителни процеси. Клетките са променени така, сякаш са умъртвени. Поставят се сред клетки с възпаление. Използвали сме го успешно след присаждане костен мозък и при сепсис. Преминахме вече два етапа от изпитанията и сега сме в третия етап на приложението му при коронавируса. В тази фаза вече се включват и други болници. Но за да се разреши масовата му употреба, трябва разрешение на Министерството на здравеопазването, което ще отнеме още три месеца“.

И при първата, и при втората фаза на лечението смъртността е била нулева

„Спасихме направо обречени случаи. Първите ни 16 пациенти бяха в тежко или критично състояние с Covid-19 и с придружаващи заболявания, в интензивни отделения. Сега двама от тях са в болницата, а останалите 14 отдавна са изписани и се чувстват здрави. Излекуваните бяха изписани средно след 5 дни. Нашето лекарство използва собствените механизми за регулиране на тялото, за да потуши цитокиновата буря, без да затруднява имунната система. В кръвта на болния се вливат умиращи клетки. То е за клинично лечение на имунотерапия, фокусирана върху балансирането на имунната система“.

Проф. Меворах сподели, че е с български корени. Той е трето поколение, родено по Светите земи, но в дома му се пазят българските традиции - пословици и поговорки, рецепти на български манджи, предава се от поколение на поколение и гордостта, че се българи, както и качествата честност и трудолюбие.

Първи етап на изследване е преминало и друго лекарство. Негов автор е проф. Надир Арбер, ръководител на отделението за превантивна медицина в болницата „Ихилов“ в Тел Авив, самото лекарство е било замислено за лечение на рак, но се оказа добре приложимо при лечение на коронавируса при средно тежки случаи: 

„Чувал съм шегата, че коронавирусът, поне в първия етап, прилича на грип с добър пиар, но между 5 и 7 процента от заразилите се показват, че този грип не е никакъв грип и често между 5 и 7 ден от боледуването започват сериозните усложнения. На болните им е трудно да дишат. Картината малко ни приличаше на раково болни в последен стадий. Ние от 20 години работим върху лекарство, което облекчава състоянието им. Важен е контролът върху имунната система. При Covid-19 на определен етап имунната система сякаш побеснява. Тази буря засяга белите дробове. Лекарството използва екзоензими - малки частици, подобни на мехурчета, които пренасят веществото между клетките, за да попадне протеин CD24 в белите дробове. То прониква в клетките и има важна роля в регулирането на имунната система, като ѝ помага да се успокои и да се ограничи „бурята“. Даваме го под формата на инхалации. Всеки сеанс е 3 минути и се прилага пет последователни дни. Лекарството директно попада в дробовете и не уврежда други системи в човешкото тяло“. 

Проф. Арбер посочи, че всички болни от контролната група вече са оздравели: 

Първият, когото спасихме с това лекарство, вече 50 дни си е у дома. Следим състоянието на всички наши пациенти за странични ефекти, за всеки имаме досиета, които в момента са по-дебели от 200 страници. Засега не сме забелязали нищо обезпокояващо. Само един от тях все още има леки проблеми с дишането. Цялата документация сега е в министерството на здравеопазването, откъдето трябва да ни дадат разрешение да започнем следващия етап на експеримента. В същото време към нас се обръщат лекари от Covid отделенията от цял свят с молба да помогнем и на техни пациенти. В момента приготвяме достатъчно от препарата, за да ни стигне на следващия етап, който е по-масов. Има готовност да се започне производство на лекарството, Израел има нужните мощности, но това ще стане след всички фази на изпитанията, разрешения и при 100% сигурност в ефекта му“. 

проф. Надир Арбер

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май. Гръцката опозиция настоява незабавно правителството на Мицотакис да признае държавата Палестина. Това съобщават от няколко опозиционни партии. Депутати  от няколко партии..

публикувано на 23.05.24 в 10:51

3D празник на буквите тази вечер

3D мапинг – част от проекта "Скритите букви" на Фондация "Прочети София", ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тази вечер от 21.30 часа до полунощ. "Решихме, че всичко ще бъде около буквите – изцяло графични решения, изцяло рисувани текстури на сградата, има много малко 2D анимация, почти..

публикувано на 23.05.24 в 10:49

Опасно време в Англия, загинал при кално свлачище

Продължаващите проливни дъждове във Великобритания представляват опасност за живота и водят до сериозни нарушения на пътуванията, след като кално свлачище причини смъртен случай вчера, предупредиха от Метеорологичната служба. Пороите ще продължат в части от Обединеното кралство и днес, като жълт и оранжев предупредителен код за дъжд остават в..

публикувано на 23.05.24 в 10:46

Деветима загинаха след срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико

Девет души загинаха, а над 50 са ранени при срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико. Проявата беше организирана от щаба на кандидат за президент, който е трети в сондажите преди изборите на 2 юни. Инцидентът е станал в северозападния щат Нуево Леон на проява, организирана от партия "Гражданско движение". Кандидатът за..

публикувано на 23.05.24 в 10:44

Заради Шенген: Италия удължи с 6 месеца граничният контрол със Словения

Италианското правителство реши да удължи срока на временното излизане на страната от Шенгенското пространство с още шест месеца и ще  продължи граничният контрол на словенската граница . Решението бе взето официално след разговор между  италианския  министър на вътрешните работи Матео Пиантедо з и и словенския т  му колега   Бощян..

публикувано на 23.05.24 в 10:16