Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асланов: Ние сме в продължителна турбуленция, развръзката няма да дойде след изборите

Според него ГЕРБ имат интерес от ниска избирателна активност

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

„Имам специфично предчувствие, че големият победител на тези избори ще бъде партията на пандемията, която ще предопредели резултата, а не политиката... Чрез целия ресурс правителството направлява кампанията така, че да я сведе до битката на твърдите ядра. Не е нереалистично да очакваме, че ГЕРБ ще е условният победител. Ако обаче комбинацията е начело с Бойко Борисов, то тя няма да продължи дълго и ще настъпи политическа криза, напрежение сред обществото... ГЕРБ имат интерес от ниска избирателна активност“. Това коментира пред БНР социологът Юрий Асланов. 

Според него през последните години ръководството на БСП се чувства самодостатъчно и отблъсква потенциалните съюзници

„Партията ще трябва да направи компромиси за бъдещи коалиции“. 

В предаването „12+3“ Асланов посочи, че в тази ситуация президентът Румен Радев се намира в силна позиция

„Той прояви своеволие и даде заявка за втори мандат, която не беше съгласувана с БСП. Това му спечели доста привърженици. Може да се създаде парадоксално положение - ако парламентът изпадне в патова ситуация и не излъчи кабинет, да се случи така, че Румен Радев със свой кабинет да готви президентски избори. Още от миналото лято влязохме в трайна политическа криза и развръзката няма да настъпи нито след парламентарните, нито след президентските избори. Ние навлизаме в продължителна турбуленция, която ще се подсилва от пандемичната ситуация и от общата криза в глобален план“. 

Социологът изрази опасение, че след изборите голяма част от българските избиратели ще останат непредставени в новия парламент, защото интересът към гласуването отслабва все повече. 

Интервюто с Юрий Асланов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деветима души са пострадали при взрив на военен полигон в Чехия

Деветима военни са пострадали при експлозия на боеприпаси на полигона "Либава", съобщи чешката армия.   Военната полиция е започнала разследване. Полигонът „Либава“ е разположен на площ 235 кв.кмблизо до град Оломоуц в източната част на страната на . "Франс прес" съобщава, че експлозията е на обект, използван за обучение на украински войски. Осем от..

публикувано на 17.06.24 в 16:45
Държавният глава Румен Радев (вляво) и президентът на Черна гора Яков Милатович в Президентския дворец (Плави дворац) - 17 юни 2024 г.

Президентът в Подгорица: България винаги е подкрепяла Черна гора по пътя ѝ към ЕС

България ще продължи да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега в Цетине. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между София и Подгорица в различни области.  Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора България винаги е..

публикувано на 17.06.24 в 16:44

Гърция опроверга твърдения на Би Би Си за нехуманно отношение към мигрантите

Говорителят на гръцкото правителство Маринакис опроверга изложеното от  Би Би Си с обвинения срещу  гръцката брегова охрана за престъпна практика по отношение на мигрантите. Говорителят на правителството Маринакис заяви, че изложеното от Би Би Си не отговаря на истината и престъпните случеи на изхвърляне на мигранти в открито море са дело на..

публикувано на 17.06.24 в 16:32
Отляво надясно - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната. Те са свързани със стремежа към влизане в Шенгенската зона и със сухопътните граници, с въвеждането на еврото и начините за ускоряване на икономическия растеж.  Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след среща с ДПС. По думите на Сачева..

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните водоизточници. Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение...

публикувано на 17.06.24 в 15:58
Атанас Атанасов

От ДСБ дават мандат на Атанас Атанасов да продължи разговорите с ПП за обща работа

Председателят на партия "Демократи за силна България" Атанас Атанасов е получил мандат да разговаря с партньорите им от "Продължаваме промяната" за успешна съвместна работа в новото Народно събрание. Това съобщиха от ръководството на ДСБ, която е част от обединението "Демократична България".  Отлива на избиратели от партията отдават на нарушен диалог със..

публикувано на 17.06.24 в 15:53
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно кмета Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четири годишен манда на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов.  „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят..

публикувано на 17.06.24 в 15:48