Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миролюба Бенатова: Ще се търси кой се е подписал вместо мними пациенти в болница "Лозенец"

Важно е как институциите ще погледнат на случая - като техническа грешка или като престъпление

Снимка: БТВ

"Много хора, които не са лежали в болница, са отчетени от болница "Лозенец" като хоспитализирани по една и съща пътека и почти по едно и също време". Това разказа пред БНР журналистката Миролюба Бенатова, която направи разследването за предаването "Алтернативата" по получен сигнал. По думите ѝ е важно как институциите ще погледнат на случая - дали като техническа грешка, или като престъпление.

Тя обясни, че клиничната пътека е 20.1 за емболия и тромбоза на долните крайници:

"Схемата беше потвърдена в последствие и е следната - хората отиват на допълнителен профилактичен преглед, който им е предложен от работодателя им, по линия на допълнително здравно осигуряване. Те отиват на този рутинен преглед, след което са отчетени от болничното заведение на същата дата пред Здравната каса като хора, които са постъпили по спешност и са били хоспитализирани в рамките на един ден, за които болницата е поискала по 3671 лева за всеки един от тях. Като случаите, за които аз знаех, са над 100".

Журналистката уточни, че преди проверката още болница "Лозенец" е признала, че за 65 души е допусната техническа грешка, без да се уточнява каква, и са надвзети 238667 лева, които болницата връща на добра воля.

"В течение на проверката става ясно, че има други 38 души и още други нарушения, за които болницата е взела близо 140 хил. лева, за които сега има процедура да ги върне, както има процедура да се прекрати договорът със Здравната каса по тази пътека (20.1 за емболия и тромбоза на долните крайници -б.р.).

По думите на Бенатова в деня, в който директорът на Здравната каса назначава проверка - 8 януари, се получава писмо от името на директора на болница "Лозенец", в което обяснява, че е допусната техническа грешка и парите ще бъдат върнати веднага:

"Адвокати обясниха, че по този начин болницата прави изпреварващ ход, вадейки тези 65 случая с техническата грешка от проверката на касата".

Миролюба Бенатова обясни, че е получила отговор на въпроса си по Закона за достъп до обществена информация, че ще се търси кой се е подписал вместо тези мними пациенти на входа и на изхода на болничното заведение:

"Топката е в ръцете на прокуратурата, тя може да се занимае, може и да не се занимае".

Директорът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов е заявил пред журналистката, че такъв въпрос за лечебното заведение не съществува.

"В неофициални разговори с представители на касата, разбрах, че за декември със 140 са повече отчетените по тази пътека 20.1 в "Лозенец". Това би трябвало да бие на очи. На мен ми се струва, че е странно", разказа още Бенатова и уточни, че е изпратила запитване и до министъра на здравеопазването за резултатите от проверката, но очаква отговор.

Интервюто на Снежана Иванова с Миролюба Бенатова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Люк Леви

Люк Леви: Да престанем с това разделение Изток – Запад!

Европейски диалози. Европейски идентичности и наследства – по тези теми Френският институт организира поредица от дискусии в седмицата след изборите. Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни. Идеята е да се видят пътят и хоризонтът след европейските избори , обясни пред БНР директорът на Френския институт Люк Леви...

публикувано на 06.06.24 в 11:03

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и  клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни под ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 10:32
адвокат Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Очакваме провокации на "София прайд филм фест"

Започна 14-тото издание на "София прайд филм фест". Прожекциите са в Дома на киното. " Изкуството отразява най-добре болката на хората ", отбеляза пред БНР адв. Деница Любенова, председател на организация "Действие".  "Филмът, с който открихме фестивала – "Домакинство за начинаещи", отразява какво е да загубиш партньора си, с който нямате..

публикувано на 06.06.24 в 10:31

Правителството дава 3,3 млн. лева на три храма

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се..

публикувано на 06.06.24 в 09:59

КЗП глоби голяма търговска верига с 25 000 лв. заради цената на пица

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред по-горна инстанция. Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в..

публикувано на 06.06.24 в 09:46

Франция отпуска 400 млн. евро кредит и 50 млн. безвъзмездна помощ на Украйна

Франция отпуска 400 милиона евро кредит и 50 милиона евро безвъзмездна помощ на Украйна. Това стана ясно преди пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Нормандия, където са честванията по случай 80 годишнината от десанта, променил хода на Втората световна война. Новата френска финансова помощ през агенцията за развитие е..

публикувано на 06.06.24 в 09:43