Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Племенници на Васил Левски почетоха паметта му в центъра на София

България почете тази седмица 148 години от обесването на Васил Левски. Заради пандемията церемонията в петък протече различно в сравнение с предходни години.

Само с гвардейци и без речи на политици беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола. Хора обаче не липсваха през целия ден. Заради противоепидемичните мерки беше изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19 февруари. Стотици деца от различни столични училища, техните учители, както и граждани от рано сутринта оставяха цветя пред паметника.

С поднасяне на цветя и венци пред паметника на Васил Левски в София бяха отбелязани 148 години от гибелта на Апостола

Вече няколко години на 19-ти февруари представители на клубовете „Млади възрожденци” застават на почетен караул пред паметника на Васил Левски в София. Така беше и тази година. Направиха го седмокласници от 159-то Основно училище, което носи името на Дякона. Облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Апостолът през 1868 г. в Букурещ, с калпаци с лъвски знаци и с пушки „Манлихер” в ръце, младите възрожденци заставаха по двойки пред паметника. Тук дойдоха и двама негови родственици Яна и Михаил Ангелови – праплеменници на Васил Левски.


По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и актьорите от проекта „Поетите“ годишнината от гибелта на Апостола тази година беше отбелязана и с 13-минутен филм със заглавие „Поетите и Васил Левски“. И в момента, ако сте пропуснали може да го видите на сайта на Столичната община, като в лентата две от най-популярните стихотворения, посветени на Васил Левски, звучат в изпълнение на едни от най-популярните български актьори. Двете знакови творби, които са избрани са посветени на живота и смъртта на Апостола: „Левски” от „Епопея на забравените” на Иван Вазов и „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев. Режисьор на видеото е Емил Христов, музиката е на Калин Николов. Във филма „Поетите и Васил Левски” участват актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Луиза Григорова-Макариев. Чуйте Бойко Кръстанов и Теодора Духовникова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00