Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: За втората пенсия активната страна е осигуреното лице

Тези, които ще получават минимална пенсия, имат интерес да си запазят парите в частните фондове

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

"Тези, които плащат и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация, а преди да бъде приет и публикуван в Държавен вестник законът, няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение". Това заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

По думите му има много важна разлика между пенсията от НОИ и пенсията по втория стълб:

"НОИ определя размера и активната роля на бъдещия пенсионер е само да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втори стълб нещата са много по-различни. Активната страна е тази на осигуреното лице и то трябва да има информация, която да е навременна, обективна и на разбираем език, за да може да вземе информирано решение".

Д-р Адемов обясни, че осигурявалите се с минимални вноски няма как да очакват от първия стълб пенсия, която да е различна от минималния размер 300 лева:

"Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото 300-та лева са гарантирани. Изгодата е да останат парите в частния фонд и ако са под 900 лева, както е казано в закона, да получат тези пари еднократно. Т.е. тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове".

Той обясни, че същото се отнася и за максималния размер на пенсиите, която вече 1440 лава, дори да добавиш в НОИ личната си партида, няма как да получиш по-висока пенсия, защото има таван на размера.

Депутатът от ДПС посочи в предаването "Неделя 150", че в листите им за предстоящите избори ще има баланс между млади и по-опитни експерти, които да могат да реализират приоритетите на ДПС, но и на България. Като най-важен той определи подобряване на жизнения статус на гражданите.

Интервюто на Диана Янкулова с Хасан Адемов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Руски удари срещу Украйна, силите на Киев са свалили над 30 дрона

Русия е извършила снощи широкомащабни въздушни удари по Украйна. Сред целите са били Киев и западната област Лвов. В Кривой Рог в източната част на страната са били ранени 17 души, включително член на спасителен екип. Местните власти твърдят, че е била унищожена административна сграда, има щети по жилища и автомобили. Свалени са над..

публикувано на 20.10.24 в 11:37
Олга Керелска

Олга Керелска, ВСС: Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС

Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС - тя се изразява в това, че в разпоредбата на параграф 23, алинея 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията се въведе временна забрана настоящият състав на ВСС да провеждаме този избор на т.нар. трима големи в съдебната система, като в момента не стои..

публикувано на 20.10.24 в 11:11
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената

"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на неправилни икономически решения, неправенето на реформи и вземането на грешни политически решения беше..

публикувано на 20.10.24 в 10:46

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си - Кирил Маричков. Близките и феновете му ще го запомнят като бунтар, усмихнат оптимист, рок..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията ще започне от понеделник  и ще продължи до 15 ноември. Скринингът включва няколко кръвни..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали ферибот. Пострадалите са десетки, някои от които - сериозно, и са откарани в болници. В ход е издирвателна..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин. Според в. "Билд" арестуваният мъж е заподозрян в планиране на атака срещу посолството на Израел в..

публикувано на 20.10.24 в 09:08