Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

78 години от спасяването на българските евреи

| обновено на 10.03.21 в 15:35
С церемония пред Паметника на спасението, беше отбелязана 78-та годишнина от спасяването на българските евреи/
Снимка: БТА

Навършват се 78 години от спасяването на българските евреи.

В София годишнината бе отбелязана с церемония пред Паметника на спасението. 

„България даде на света възхитителен урок по хуманност и състрадание и записа забележителна страница в българската и световната история“, заяви израелският посланик у нас Йорам Елрон.

„Ние трябва да се обединим и да следваме българския лъч светлина, който изгря по времето на Втората световна война и който ще ни води към по-добро бъдеще“.

За БНР доцент Александър Оскар - председател на организация на евреите в България „Шалом“, заяви:

„Това не е само исторически спомен за драматичните събития от годините на Втората световна война. Това е един ден за равносметка, ден, в който всеки от нас трябва да осъзнае отговорността, която носи за света, в който живее. Аз се гордея с това, което направи българският народ и записа със златни букви името на България в човешката история“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Израел Йорам Елрон/БТА

Церемония се състоя днес и пред Паметника на благодарността в Пловдив.

Пред БНР председателят на „Шалом“ в града Светлозар Калев каза:

„На тази дата са били привикани първите хора, които е би трябвало да бъдат натоварени на вагони и да бъдат изпратени в лагерите на смъртта. Това не се случва и това е наистина едно чудо, защото в средата на една най-жестока за човечеството война един народ, една църква и една интелигенция се изправят и успяват да спасят сочените за врагове хора“. 

Във всяко еврейско семейство в Пловдив продължава да се разказва за събитията от днешния ден, когато над 600 души са събрани в двора на тогавашното Еврейско училище, превърнато в жандармерийски участък, за да се подготви депортацията им в нацистките лагери на смъртта.

Тогава при тях идва Пловдивският митрополит Кирил, чиито думи се предават на поколенията и до днес: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете за лагерите на смъртта да тръгнат“.

Представители на еврейската общност ще посетят и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. 

Организатор на честването е организацията на евреите в България „Шалом“/Пловдив/БТА

Възпоменателна церемония се състоя и в Тел Авив, където бяха поднесени венци и цветя на паметника на брега на морето.
В Израел също се състоя възпоменателна церемония, на която говориха българският посланик Румяна Бъчварова и представители на преселническите организации, както и на Българския културен център на Светите земи. 
Венци и цветя бяха поднесени от спасени евреи, техни деца и внуци, както и от представители на българското училище в Израел.

„Един от най-хубавите моменти в историята на българския народ, за нашият народ. Израелците, родени в България, техните синове и внуци, се споменава следното – за любовта между хората. И това е много важен момент", отбеляза председателят на дружеството за приятелство между Израел и България Ицхак Липовецки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

10 март е Ден на спасението на българските евреи

На 10 март се отбелязва спасяването на българските евреи и се чества паметта на жертвите от Холокоста и на пресъпленията срещу човечеството. С Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март, заради така наречената..

публикувано на 10.03.21 в 05:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 4 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за..

публикувано на 21.05.24 в 21:06

Парламентът отново не успя да започне второто си извънредно заседание

И вторият опит за започване на свиканото за тази вечер извънредно заседание се оказа неуспешен. Парламентът не успя да събере кворум, след като се регистрираха само 117 депутати. За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. Последният..

публикувано на 21.05.24 в 20:36
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от..

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица..

публикувано на 21.05.24 в 19:59

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на..

публикувано на 21.05.24 в 19:26