Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевградско допълват електронната система за ваксините с телефон

Снимка: БТА

До късния следобед вчера лечебните заведения в Благоевградска област нямаха никаква яснота колко хора са заявили по електронен път, че желаят да се ваксинират. Някои от болничните заведения, които направиха опит да влязат в системата, за да се подготвят навреме, се оказа, че нямат нито алгоритъм, нито оторизация. Едва в края на деня стана ясно, че списъците засега ще се подават от РЗИ.  

Повечето жители на областта, които се възползваха от доставените ваксини в имунизационните кабинети, са подали заявките си по телефона, а не чрез електронния регистър, показа проверка на кореспондента на БНР. 2145 дози от ваксината "АстраЗенека" бяха разпределени в 18-те имунизационни центрове в областта. Количествата отговарят на заявилите в електронния регистър на Здравното министерство, че желаят да се имунизират. Повечето от тях обаче са посочили друга ваксина и затова интересът днес беше слаб. 
Какъв е алгоритъмът за останалите обясни д-р Веселка Мончева от Регионалната здравна инспекция: 
"Ще чакат или наново ще се запишат. Просто нямаме толкова ваксини".
Част от хората, чакащи пред имунизационните кабинети, бяха притеснени от информацията за съмнителна партида на "Астра Зенека", но това не ги отказа:
В онкологичната болница в Благоевград са се имунизирали и чужденци, пребиваващи у нас. Има запитвания и от хора с двойно гражданство от Северна Македония: 
"Преподавател от Югозападен университет, японка. Тя дойде и си направи ваксината".
В държавната болница в Благоевград имунизациите започнаха следобeд, а кабинетът се намира на приземния етаж на хирургичния блок.

„Проблемът е, че тези, които са записани, имат право на избор. Дали са ни „АстраЗенека“, те пък искат „Пфайзер“. Има хора, които отказват, което означава, че трябва да бъдат записани по телефон, да имат уговорка. Иначе ще чакат и ще се нервират, стават безредици“, обясни за БНР д-р Огнян Митев.

В общинската болница по онкология също са получили списъка на записалите се по електронен път от РЗИ. Наличните ваксини обаче ще стигнат само за половината желаещи, казва д-р Георги Георгиев.  

„Имаме 79 човека, които са записани чрез електронната платформа. Още преди да заработи тя, имаше хора, които се обаждаха на посочени телефони. Започваме ваксинация. Дали са ни 4 флакона от ваксината на „АстраЗенека“ – 44 човека ще можем да ваксинираме.“

Малко над 100 души за заявилив електронния портал, че желаят да се ваксинират в болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Само 9 от тяхпредпочитат наличната към момента „АстраЗенека“. Яснота за това е имало едва след 18 часа вчера, признава д-р Ангел Тонгов. В болницата имат 10 флакона, което по думите му се равнява на 100 дози. 

Остава важният въпрос какво се случва с имунизацията на хората, предпочели друга ваксина, но попълнили прилежно електронния формуляр? Тук се намесва телефонната комуникация.  

Управителят на онкологичната болница в Благоевград д-р Георгиев посочва още едно от несъвършенствата на системата:

От РЗИ имаха неблагоразумието да дадат личния ми телефон за контакт, джиесема ми, и аз по цял ден си говоря с хората, правя списъци и им обяснявам, че ние можем да ваксинираме на този етап само с „АстраЗенека“. Персонално съм поел ангажимент, когато имаме тази възможност, да им се обадя лично.“ 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонстрации и състезания с канута в Тревненското езеро

Езерото в Трявна отново ще се оживи, като професионалисти ще демонстрират уменията си по гребане с канута, а зрителите ще могат да получат уроци от тях. Програмата е двудневна и тренировките по вода започват в 10 часa. Такъв тип забавления в Тревненското езеро бяха позабравени от местните хора и гостите на града, но има инициатива за..

публикувано на 28.06.24 в 08:20
Велопарк „Пампорово“

В курорта Пампорово започва активният летен сезон

Активният летен сезон в курорта Пампорово започва от днес с работата на двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Това са лифтовете от Автогара – Студенец и от Студенец – Снежанка.  От днес отварят и велопарк Пампорово, приключенски парк "Язовира", туристическият център на входа на курорта и на пързалката и велогардероба на ски център..

публикувано на 28.06.24 в 08:14

Президентски избори в Иран

Иранците гласуват днес на предсрочни президентски избори след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси.  Съветът на пазителите, изключително консервативен контролен орган, одобри само шестима кандидати за участие в надпреварата..

публикувано на 28.06.24 в 08:01
Кристалина Георгиева

МВФ призова САЩ да повишат данъците, за да ограничат повишаването на дълга

Международният валутен фонд призова Съединените щати да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха агенциите Ройтерс и ДПА. В заключителното си изявление за годишния преглед на..

публикувано на 28.06.24 в 08:00

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп. Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха..

публикувано на 28.06.24 в 07:51

Сунак обвини Фарадж, че е "успокоил" Путин с коментарите за нахлуването в Украйна

Британският премиер Риши Сунак обвини Найджъл Фарадж, че е "успокоил" Владимир Путин с коментарите си относно руското нахлуване в Украйна. В интервю за вестник "Дейли телеграф" Сунак направи паралел между лидера на "реформаторите" и онези, които се противопоставиха на твърдата позиция спрямо нацистка Германия на Адолф Хитлер през 30-те години на..

публикувано на 28.06.24 в 07:44

Продължава офанзивата срещу "Хамас" в Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на протести в Израел с искания за примирие и размяна на заложници. В същото време експерти предупреждават за опасност от широкомащабна конфронтация между Израел и Ливан.  Израелската армия е нанесла въздушен удар срещу централата на палестинската служба за..

публикувано на 28.06.24 в 07:44