Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови евросанкции срещу граждани на Китай и Русия

| обновено на 22.03.21 в 17:41

Външните министри на 27-те страни от ЕС одобриха нови санкции срещу граждани на Русия и Китай. На всички тях ще бъде забранено влизането в ЕС, а банковите им сметки в страните от ЕС ще бъдат замразени.

Ескалация на напрежението между Пекин и Брюксел

Европейският съюз наложи санкции на четирима китайски високопоставени държавни служители за нарушения на човешките права заради репресии над уйгурското малцинство - тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай.

Пекин отговори със свой черен списък с европейци.

Случилото се се определя като рядък случай на ескалация на напрежението между Пекин и Брюксел. Последното съществено наказание от европейска страна е оръжейното ембарго от 1989-а след смазването на протеста на площад "Тянанмън", което все още е в сила. 

Санкциите на Европейския съюз включват забрана за пътуване и замразяване на авоари, но те не се отнасят до секретаря на комунистическата партия в уйгурския автономен регион Чен Куангуо, който е в черния списък на Съединените щати и това се приема като знак, че европейските правителства търсят по-мек подход. 

Китайският посланик към ЕС остро критикува решението. Според него санкциите са контрапродуктивни и засилват конфронтацията с Пекин, който се стреми към диалог с Брюксел. Китай отрича да има нарушаване на човешки права в Синцзян и твърди, че лагерите там са нужни в борбата срещу екстремизма. 

Пекин отговори веднага на Брюксел със свой списък с 10 европейци, сред които парламентаристи и учени, както и срещу четири юридически лица. Те нямат право да влизат в Китай или да правят бизнес с Китай заради сериозна вреда на суверенитета на страната и интересите в Синцзян. 

Външното министерство на Китай призова Европейския съюз да "поправи грешката си" и да не се меси във вътрешните работи на страната. 

Унгария, която е близък съюзник на Пекин, в лицето на външния министър Петер Сиярто, определи санкциите като вредни и безсмислени.

Санкции и срещу служители на хунтата в Мианма

Европейския съюз ще замрази активи и ще забрани издаването на визи и на 11 служители на хунтата на Мианма заради военния преврат миналия месец и репресиите срещу демонстрантите.

Миналата седмица Съветът на ЕС удължи с още половин година санкциите срещу 177 граждани и 48 юридически лица от Русия и Украйна, въведени през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Руският външен министър Сергей Лавров призова в началото на посещението си в Пекин Русия и Китай да намалят зависимостта си от щатския долар и западните платежни системи. Така двете страни трябва да се противопоставят на "идеологическата програма на Запада". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42