Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Велико Търново се отказват много членове на СИК, няма желаещи за Covid отделенията

Снимка: БГНЕС

11 дни преди парламентарните избори наяве излизат редица проблеми. В област Велико Търново се отказват много членове на секционни избирателни комисии. Политическите партии не могат да излъчат кандидати за секции в Covid отделенията, защото никой не иска за изкара 12-часов изборен ден при болните с коронавирусна инфекция. Очертават се сериозни затруднения и с предстоящото обучение на членовете на избирателните комисии. 

Централната избирателна комисия проведе онлайн обучение с членовете на Районните избирателни комисии, след което много въпроси са останали без отговор. Един от тях е как ще бъдат обучени членовете на секционни комисии. В условия на ограничителни мерки това може да стане само по електронен път, но възниква проблемът как ще бъде направена връзката с 3329 членове на секционни комисии в област Велико Търново, защото никой не разполага с техните електронни пощи, коментира Десислава Йонкова, председател на РИК:

„Имайте предвид, че нито има база данни с електронните адреси в Районната избирателна комисия, нито в общините, нито в партиите, а единственият начин, по който може да се направи обучение в момента, е онлайн. Централната избирателна комисия последствие ще ни осигури някаква платформа, чрез която хората ще могат да се свързват. Ще разчитаме на пресата, ще предоставяме информация на общините, на партиите, за да може максимално да се оповести, че на сайта на РИК предстоят обучения. Все още не е направен график, нито се знае чрез коя система, но така или иначе в рамките на една седмица това нещо ще бъде популяризирано“.

Десислава Йонкова  Снимка: БНР

С 20 решения на РИК Велико Търново досега са сменени 126 членове на секционни комисии. Хората се отказват, защото са се разболели или напускат населеното място, посочи част от причините Десислава Йонкова и прогнозира, че предстоят още много смени, въпреки увеличения размер на заплащането тази година за работата на комисиите. Възможността за ваксина за членовете на секционните комисии не е причина за текучеството на хора, категорична е Йонкова:

„Не мисля, че може да се прави такъв паралел, по никакъв начин. Всички, които имаха желание, им се предостави възможност от държавата чрез РЗИ, направиха се няколко места, на които да се ваксинират. Ние нямаме окончателна бройка на тези, които се ваксинираха, доколкото информацията директно отиде при РЗИ, но процентът не е много голям. Смятам, че нямаме и 20 % от тези лица, които ще участват, така че не мисля, че ваксинирането по някакъв начин беше водещо или в обратен смисъл на участието на гражданите“. 

От 24 до 31 март хората, поставени под карантина, могат да подадат заявление до общините, че желаят да бъдат посетени от подвижна избирателна кутия, за да гласуват. След това ще се сформират тези подвижни секционни комисии, които са различни от комисиите за хората с увреждания. Не е оптимално повече от 20-25 адреса да бъдат посетени от една комисия, казва от дългогодишния си опит като председател на Районна избирателна комисия във Велико Търново Десислава Йонкова. Тепърва ще се уточнява като застане комисията пред вратата на карантинирания той къде ще попълва бюлетината

Очертава се и друг проблем. Няма желаещи, които да влязат в Covid отделенията на болниците за секционни комисии, които са различни от болничните комисии за останалите пациенти. Към 22 март в област Велико Търново са хоспитализирани 245 пациенти с коронавирусна инфекция.

„Самото сформиране на такава секция няма да има никаква законова или технологична пречка. Въпросът е, че по наши данни, за момента никакви лица, които да са желаещи да влязат в едно такова отделение и да сетят 12 часа в такава среда, независимо че ще бъдат оборудвани, ще имат маски, ръкавици, специално облекло. Не съм убедена, че ще има желаещи да участват в тази част на изборния процес, имайте предвид, че не е служебно назначаването - лицата трябва да заявят желание да участват във всеки един етап от изборите“, коментира Десислава Йонкова.

Шансът е медици от ковид отделенията да пожелаят да станат членове на такава избирателна комисия, ако има желаещи пациенти да гласуват, и партиите, имащи право на квота, да ги припознаят и предложат, а след това медиците вместо да се грижат за пациентите, да излязат от отделенията и с часове да чакат в РИК за предаване на протоколи и бюлетини, попълнени в Covid среда.

До момента жалбите, постъпили в РИК Велико Търново, са основно за разлепване на предизборни плакати на нерегламентирани места. Извършителите на това нарушение не са установени и на кметовете на населените места е разпоредено да ги премахнат. 

Чуйте и звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30

Последователи на Петър Дънов се събират в Априлци за празника на паневритмията

"Първото нещо е да се събуди доброто в себе си , мира и хармонията със себе си, природата, с всички, които ни заобикалят.   Стремежът е всеки друг на оживи тази доброто е част от промяната отвътре - навън . Град Априлци е свещеното сърце на България.   В квартал "Острец" има десет поляни, които са проекции на планетите от Слънчевата..

обновено на 22.06.24 в 10:31

Вотът на младите в Европа - посоки за размисъл

Европейските избори отминаха, резултатите са ясни и многократно анализирани, но има една група избиратели, която предизвиква особен интерес - младите хора в Европа. В някои държави членки на ЕС като Австрия, Белгия и Малта право на глас имат младежи под 18 години. А тази година в Германия за първи път можеха да гласуват и 16 и 17-годишните. Или..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Министър Гвоздейков ще представи новозакупените вагони за БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще присъства преди обед на представянето на новозакупените от Германия вагони за БДЖ, които вече са с напълно обновена визия. Първата композиция от 5 вагона тръгва по линията от София до Бургас в събота, 22-ри юни.  Предвидено е министър Георги Гвоздейков да пътува с влака, който заминава..

публикувано на 21.06.24 в 08:30