Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на ресторанти и хотели в Благоевград са против разхлабване на мерките

Снимка: архив

Собственици на ресторанти и заведения в Благоевград посочиха пред БНР, че отварянето на откритите части и терасите към заведенията за клиенти, като част от разхлабването на мерките от днес, е абсурдно за бизнеса и престъпно за хората  в поредния пик на пандемията и препълнените болници. Те са категорични, че кризата не се управлява ефективно и прогнозата им е за скорошен крах на ресторантьорите и хотелиерите.

Представителите на туристическия бранш в Благоевград посочват, че повече от година никой не ги чува, а милиардите левове помощ от държавата се разпиляват някъде по пътя до тях или идват тогава, когато е късно.   

Васил Димитров управлява два хотела и няколко заведения в района на Благоевград - семеен бизнес от повече от 20 години. Поддържат и фермерско производство, за да предлагат екологични продукти на своите клиенти. По думите му калкулираните до момента загуби заради пандемията и абсолютната непредсказуемост в държавната политика са над 60 процента

Най-тежко е понесъл загубата на човешкия капитал. Много от дългогодишните служители са сменили работата или са напуснали страната. Останали само тези, които приготвят храна за вкъщи. Хотелите, макар и работещи, са почти празни.  

Новината за лекото разхлабване на мерките, които им дават възможност да посрещат клиенти на терасите и откритите пространства в заведенията, приема с едва сдържан гняв, защото априлското време далеч не прилича на лято. И най-вече, защото хората се страхуват заради бума на заразата, заради препълнените болници и очаквания пик в края на април: 

„Когато цифрите говорят, всеки един трябва да замълчи. Няма как да сме рекорден брой заразени, а ние да охлабваме мерките. А сега няма как да работим навън, защото е студено времето", каза в предаването "Преди всички" Васил Димитров.

"Това, което прави държавата в момента, е равносилно на престъпление. Ние не можем да разхлабваме мерките, а цяла Европа да затяга мерките. Може би вече няма как да плащат на бизнеса. Как може сега да се отваря, след като населението ще се зарази, как може с лека ръка да се казва да сме спокойни, че има места в болниците. Те трябва да намерят начин как да помогнат на населението", изтъкна още хотелиерът. Прогнозата му за туристическия бранш е кратка: 

„Крахът в този бизнес наближава".

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потушиха пожар в руска рафинерия, вероятно причинен от украински дрон

Потушен е пожар в петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област, съобщи областният управител Василий Голубев. Според него рафинерията е била атакувана от украински дрон. В резултат на това в завода е избухнал пожар. По предварителни данни няма загинали и ранени. Рафинерията се свързва с Виктор Медведчук, украински бизнесмен и..

публикувано на 06.06.24 в 09:00
Соня Момчилова

Соня Момчилова: Узрява идеята рекламата на хазарт да се забрани с еврорегламент

"Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни затруднения с рекламните бюджети на медиите . Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след подобна забрана." Това каза в интервю за БНР членът на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор Соня Момчилова. "Много е полезно, ако помолим нашите..

публикувано на 06.06.24 в 08:54

Между 15 000 и 20 000 германски туристи за България засегнати от фалита на туроператора FTI Group

Между 15 000 и 20 хиляди германски туристи за България са засегнати от фалита на третия по големина туроператор в Европа FTI Group, който в началото на седмицата подаде молба за несъстоятелност в регионалния съд в Мюнхен, сочат данните на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.  България не е сред най-сериозно засегнатите дестинации, защото..

публикувано на 06.06.24 в 08:36
проф. Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова: Държавата пести от висше образование. Последиците ще са тежки

Нормата на Закона за висшето образование не е спазена не само относно възнагражденията на преподавателите, но и по отношение на научно-изследователската дейност. Това заяви пред БНР проф. Миглена Темелкова, председател на УС на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Всеки университет трябва да има..

публикувано на 06.06.24 в 08:30
Популистът Герт Вилдерс може да повтори успеха си от парламентарните избори миналата година.

Нидерландия гласува първа на евроизборите

Нидерландия гласува днес на изборите за Европарламент, първа сред всички страни от Европейския съюз, предаде БТА. Нидерландците ще избират измежду рекорден брой партии и кандидати - 20 партии и 497 кандидати от почти целия политически спектър. Прогнозите са, че шансове да спечелят имат между 9 и 11 партии. Те ще изпратят 31 депутати в новия..

публикувано на 06.06.24 в 08:28

В САЩ очакват сходна избирателна активност на сънародниците ни с тази от предходния вот

" Организаторите със сигурност не сме изморени от провеждането на избори ", казва сънародникът ни Даниел Дженев, който има опит като доброволец в организирането на изборния процес зад граница. Дженев е банков ръководител в Чикаго. Той очаква сходна избирателна активност с тази от предишни избори, защото " хората, които гласуват, са едни и същи..

публикувано на 06.06.24 в 08:15

В Добрич започва фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад "Свобода" в Добрич, ще бъдат представени занаяти и..

публикувано на 06.06.24 в 08:01