Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислава Чуринскиене: Ръстът на децата в аутистичния спектър е сериозен

Проблемът започва като метаболитен, завършва като неврологичен, отбелязва специалистът по детско развитие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Много трудно мога да опиша какво преживява един родител, когато му се каже – вашето дете никога няма да е като другите, родете си друго дете, за да може да има кой да го гледа. Това е нещо, което не просто те вади от обувките, а те вади от живота.“ Това казва в предаването „Хоризонт до обед“ Станислава Чуринскиене - майка на дете с аутизъм, консултант по детско развитие и основател на сдружение „Всяка дума“. Работата с децата с аутизъм е тежка и трудна не заради децата, а заради родителския стрес, споделя от опита си тя.

Станислава Чуринскиене описва проблемите на децата от аутистичния спектър като сложен невроразвитиен синдром, който има физиологични причини и се изразява до голяма степен в откъснатост от света, невъзможност да го осмислиш, невъзможност да се включиш.

Поради спецификата на нервната система сетивата не работят добре, липсва реч, липсва внимание, обяснява Станислава Чуринскиене.

Станислава Чуринскиене работи основно с невербални деца, които не могат да изразят нуждите си. „Които са основно много енергични. Ненавиждам тази дума хиперактивност, но активността им е тройно, четворно, петорно повишена от тази на типичните деца. За тях пандемията беше унищожителна.“

„Ще ви изненадам, че в България в момента сме сред водещите държави във въвеждането на медицинските подходи към проблемите в развитието. Проявата на един такъв невроразвитиен синдром е свързана с проблеми в метаболизма. Това е метаболитен проблем. Проблем, който започва като метаболитен, но завършва като неврологичен, като специфична незрелост на нервната система. В момента, в който изправиш метаболитните грешки, което е много сложно да се направи, и поправиш щетите от тези метаболитни грешки върху централната нервна система, нещата малко или повече започват да се наместват“, коментира специалистът по детско развитие.

Станислава Чуринскиене със сина си Томас преди 10 години, преди да чуе диагнозата аутизъм. Снимка: личен архив

„Нашите дечица нямат в организма неща, които трябва да имат. Още вътреутробно се случват тези проблеми. Обикновено е много лесно да ги забележиш още преди първата годинка на детето. Педиатрите трябва да следят, обаче не се случва точно така, затова родителите трябва да следят много внимателно и за ранните маркери трябва да се говори.“

В България има т.нар. приобщаващо образование, но системата се задъхва, защото ръстът на децата в спектъра е сериозен, смята Станислава Чуринскиене.

Преди 5 години говорехме за 1:160, сега говорим за едно на между 35 и 68. Броят на тези дечица лавинообразно расте. Съответно нямаме достатъчно кадри. Нямаме достатъчно качествено подготвени кадри. Медици, които би трябвало да адресират физиологичните проблеми, тези съпътстващи телесни проблеми на дечицата в спектъра, съвсем липсват. Системата изостава много. Добра воля има, но бавна машина е това.“

Чуринскиене вижда успешната формула така: ранна интервенция на медицинско ниво, съчетана с ранна интервенция на поведенческо и когнитивно ниво.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Станислава Чуринскиене: Изолацията е катастрофална за децата с аутизъм

И без това затруднената комуникация с околния свят на децата с аутизъм в условията на принудителна изолация се свива в още по-малки пространства, досегът им с други хора, сред които и терапевтите, е ограничен, а установеният режим на обучение –..

публикувано на 23.04.20 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи..

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят..

публикувано на 15.05.24 в 09:15