Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев и Петър Мутафчиев пред БНР

Добър или лош стопанин на Летище София е държавата

Снимка: БГНЕС

"Държавата е възможно най-лошият стопанин на летището. Ако искате държавно летище, получавате нещо като "Балкантурист" отпреди 30 години". Този коментар направи пред БНР бившият министър на икономиката от НДСВ Николай Василев във връзка с изменение в договора за концесията на Летище София, одобрено от правителството по предложение на министъра на транспорта Росен Желязков.

Концесионерът на летището ще може да не плаща на държавата годишните такси в продължение на десет години:

"Ако държавата е преценила така, направила го е. За мен е по-добре така, отколкото никаква концесия".

Василев подчерта, че подкрепя концесионната процедура:

"Настоящото правителство направи процедура със силна конкуренция от 5 световно известни оператора, избра един от тях, който е много добър. Ако сега спрем тази концесия, как ще изглежда България в очите на световните инвеститори? Кой ще дойде на следващата концесионна процедура?"

Николай Василев
Според него най-добре би било, ако вече беше сключен договорът и сега "концесионерът да му мисли в пандемията".

Николай Василев призова от фонда, който е концесионер на летището, да кажат на българската общественост "дали те стоят зад тази сделка, или зад тях има други лица, които са дали част от парите или всички пари".

Той попита дали има някаква клауза, която да гарантира, че концесионерът няма да изчезне след 25-ата година, например. 

В предаването "Нещо повече" бившият министър на транспорта от БСП Петър Мутафчиев не се съгласи, че сделката е била добре подготвена и "перфектна":

"Искам да попитам дали някой в Министерство на транспорта или концесионерът си направиха сметка с колко ще бъдат по-малко пътниците през 2020-а година. Мисля, че те много добре знаеха, че няма да надскочат 3,9 милиона".

Според него е трябвало тези проблеми да бъдат поставени, преди да се подпише този договор: "Поставиха ни пред свършен факт". 

Мутафчиев зададе въпрос дали някой знае има ли обвързване на строителството на третия терминал с пътникопотока през Летища София:

"Ако имаме 3 млн. пътници, ще се строи ли този терминал, или някой ще каже, че сегашните поемат до 7 милиона. Това са въпроси, на които никой не дава отговор".

По думите му винаги има политика, когато няма ясни бизнес решения, които да се дават по отношение на концесия и приватизация:

"Тази сделка се политизира заради подхода на българското правителство". 

Петър Мутафчиев

Интервюто на Диана Янкулова с Николай Василев и Петър Мутафчиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава през временен КПП при облекчен режим, каза кметът на Трекляно. Съборът в местността "Славчето"..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20 повече са кандидат-студентите записани за редовните приемни изпити в Медицинския университет в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 08:24