Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейски шеф в Минесота подаде оставка след убийството на афроамериканец

Протест срещу полицейското насилие във връзка със смъртта на Джордж Флойд и Данте Райт, Лос Анджелис, 12 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тим Ганън, ръководителят на полицията в предградието Бруклин Център, Минесота е подал оставка, както и офицер Ким Потър, която застреля в неделя тъмнокожия 20-годишен Данте Райт.

В понеделник шефът на полицията в Бруклин Център Ганън определи стрелбата по момчето като “случайна” и каза, че офицерката Ким Потър е допуснала грешка. Според Ганнон Ким Потър е имала намерение да използва тейзер, но вместо това е хванала пистолета и го е застреляла с един куршум.

Скоро след стрелбата демонстранти атакуваха полицейските коли и полицейското управление на Бруклин и бяха разбити 20 магазина в търговския център.

Властите засилиха мерките за сигурност и удвоиха броя на националните войски до повече от 1000, а Губернаторът Тим Уолз обяви полицейски час.

Въпреки повишените мерки за сигурност и във вторник стотици протестиращи отново се събраха в силно охранявания от полицията и националните войници полицейски щаб на града, около който има бариери и висока метална ограда.

Размириците и протестите продължават въпреки наложения вечерен час за Минеаполис, Бруклин Център и още няколко предградия. Протестиращите най-напред са се насочили към полицейското управление, а след това и към офисите на ФБР.

Десетки демонстранти имаше снощи и в центъра на Чикаго, изразяващи своята солидарност със семейството на убития Данте Райт. Протестиращите носеха знамена и скандираха имената на Райт, Джордж Флойд, Лакван Макдоналд, Бреона Тейлър и други фатално застреляни от полицията.

За сега протестите в Чикаго остават мирни, но някои от бизнесите в централната част на града вземат мерки и вече са покрили витрините и входните врати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протест срещу полицейското насилие във връзка със смъртта на Джордж Флойд и Данте Райте, Лос Анджелис, 12 април 2021 г.

Байдън призова протестите след убийството в Минесота да са мирни

Американският президент Джо Байдън призова протестите заради убития от полицай афроамериканец Данте Райт да бъдат мирни . Байдън коментира, че случилото се с 20-годишния младеж е трагедия, но че трябва да се изчака разследването по случая...

публикувано на 13.04.21 в 07:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

За отвлечен от "Хамас" 19-годишен младеж се помолиха в Силистра семейството му и приятели

За спасението на отвлечен от "Хамас" 19-годишен младеж се помолиха в Силистра семейството му и приятели. На гроба на равина Елиезер Папо в крайдунавския град те запалиха свещи и отправиха апел за мир в Ивицата Газа. Ром Брославски е един от 100-те..

публикувано на 02.07.24 в 16:53
Сали Табаков напът към съдебната зала. Той е обвинен за стопански престъпления - сключване на неизгодни сделки, особено тежък случай, и сделки с имущество, придобито чрез престъпление.

Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си и главният секретар на МОН Албена Михайлова тримата са обвинени за..

публикувано на 02.07.24 в 16:16
Оперативната група за противоминни действия в Черно море

Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море

Оперативната група за противоминни действия в Черно море започна своята работа . Корабите на България, Румъния и Турция ще подсигуряват корабоплаването в териториалните си води.  От началото на войната до март тази година експертите от..

публикувано на 02.07.24 в 16:01
Унгарският премиер Виктор Орбан (вляво) разговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, Киев, 2 юли 2024 г.

В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие.  Орбан посещава Украйна за първи път, откакто Русия нахлу там през април 2022 година. Орбан обсъжда със Зеленски в Киев..

публикувано на 02.07.24 в 15:59
Караисен-протест

Жители на Караисен блокираха републиканския път за Свищов

Половината от селата в община Павликени са на драстичен воден режим , защото пресъхват местните водоизточници. Едно от най-засегнатите населени места е Караисен, където вода от чешмите на хората не тече от седмици. В знак на протест срещу..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Петър Петров: Трябва да разсъждаваме върху това какво искаме от ИИ

Заплаха или полза е Изкуственият интелект (ИИ) за образованието и внедряването му в българското училище? Отговори на въпросите дава авторът на книгата "ИИ: душа и силиций" Петър Петров , директор ИИ в Eleven. "И заплаха, и полезен..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Сюзан Моллаюсеин: В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във..

публикувано на 02.07.24 в 15:22