Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34 художници нахлуват с арт инсталациите си в градската среда, за да проговорят срещу езика на омразата

Николай Петров- Glow в действие на ул. Бачо Киро 38

Fine Acts с нова шарена инициатива за по-пъстър свят без реч на омраза. 34 художници се включиха в инициативата.

„Рисунките ни трябва да провокират чрез изкуството емпатия у хората по важни социални и обществени теми“, каза в „Хоризонт до обед“ Ана Алексиева от Fine Acts. 

Графити артистът и художник Николай Петров - Glow, чиято най-мащабна до сега като размер работа може да се види на столичната улица „Бачо Киро“ №38:

„Аз се включих в тази инициатива, защото обичам града и неговите улици, аз живея успоредно с града, израснал съм с хип хопа, графитите, припознавам в себе си тази субкултура. Отне ми доста време да осъзная как тези пана и графити променят облика на града. Изкуството създава мостове между хората и трябва да носи позитивно настроение“.


Сред имената, които се включват в инициативата, са Станислав Беловски, Венелин Шурелов, Николай Петров – GLOW, Розалина Буркова, Деси Баева, Вито Валентинов, и много други. 

Венелин Шурелов

Втората арт намеса е видео инсталация на художника Венелин Шурелов. Той използва уличното осветление, като възможност да се „осветлят“ лицата на една невидима общност. Работата е и “практично средство да видим пътя си, къде стъпваме, върху кого?”, казва Шурелов. Локацията е до Галерия “Сердика” на Женския пазар в София.

Третата градска арт акция е посветена на темата за бежанците. “Другите хора“ на артиста Станислав Беловски, която може да бъде видяна в открития двор на Гьоте-институт в София, е композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография. Според Беловски, “ако войнстващо нетолерантните имат по-често възможност да влязат в непосредствен досег с другите/чуждите/обектите на омразата, постепенно ще разберат, че въпреки всички различия, това са хора със същите емоции, грижи, мечти като тях самите”.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27
Ива Димитрова

Ива Димитрова: Все още не съм закоравяла към чуждите болки!

Може би не са малко онези, които успяват в живота си да открият онова райско място, в което се чувстват наистина щастливи .  Наричаме го дом. Той може да не е рождения, може да е доста далече и да е съвсем различен. Важно е усещането, че си у дома . Да е място, на което да преоткриеш себе си. Да се заредиш от нови усещания. " Това място..

публикувано на 26.03.24 в 15:30