Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Язовирите се изпускат контролирано, вода има за година напред

Снимка: Стоян Радев, БНР

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев.

Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано, а язовир „Асеновец“, който се ползва за водоснабдяването на Сливен, вече е пълен и днес се очаква да започне постепенно да прелива.

Пламен Иванов

Язовир „Жребчево“ е достигнал 330 милиона кубични метра вода, водоподаването от язовир „Копринка“ е преустановено и язовирът се пълни единствено от притоците, реките Тунджа и Твърдишка и собствения водосбор, съобщи управителят на „Напоителни системи“ инж. Пламен Иванов. При достигане на контролния обем, започва изпускане от 20 до 40 кубика в секунда. 

Инж. Иванов обяви, че няма опасност от разливи по Тунджа в района на Сливен. 

„Нямаме, по наши наблюдения, никъде по коритото на река Тунджа, особено с тези количества, което се изпускат от язовира“. 

Предвижда се през май контролният обем на язовира да бъде завишен, заради предстоящия поливен сезон.  

Респективно след края на поливния сезон да има завидно количество вода, което да остане в язовира“. 

Севдалин Рашев

Другият голям язовир в региона – „Асеновец“, само допреди няколко месеца бе достигнал критични нива и се наложи Сливен да се водоснабдява с помпажна вода от кладенците край река Тунджа. Днес язовирът е в пълния си обем от 28 милиона кубични метра. Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев съобщи, че днес през деня ще започне преливане на язовира с минимално количество – кубик в секунда.

И преливникът, и коритото на реката са за много повече“. 

Инж. Рашев припомни, че от началото на експлоатацията на язовира през 1987 година до момента не е имало опасност от приливните води. Приливните води от „Асеновец“ преминават през централната част на Сливен, по река Асеновска, чието корито има капацитет да ги поеме.  

На 500 метра от язовирната стена коритото на реката е почистено, увери инж. Рашев.

Напълването на язовира е повлияло в положителна посока на качеството на водата, твърди още той. По думите му, с увеличаването на обема, мътността е намаляла и водата и с добри показатели, макар че все още няма пречиствателна станция. 

Управителят на ВиК прогнозира, че пълният язовир ще гарантира година без проблеми във водоснабдяването на Сливен.  

Снимки: Стоян Радев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05