Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Ана Пападопулу за ролите в театъра и киното

Ана Пападопулу
Снимка: Георги Бангиев

Тя може да бъде нежна и крехка на сцената, но и властна и твърда. Понякога е тъжна, но може и да се смее заразително. Тя е Ана Пападопулу и е актриса в Народния театър "Иван Вазов". 

Започва работа в Народния театър благодарение на режисьора Александър Морфов, който я поканил да изиграе роля в постановката "На дъното":

"Една героиня е болна през цялото време в "На дъното" на Максим Горки, тя няма реплики, през цялото време е болна и после умира, но той (Александър Морфов - бел. ред.) решава нейният дух да остане в приюта и ми се обади аз да играя този дух на тази болна жена. Беше изключително, с най-големите звезди на българския театър и кино се срещнах тогава", разказа пред БНР Ана Пападопулу.

Когато Ана Пападопулу е в четвърти курс, участва в постановката "Декамерон" по Бокачо, където си партнира със своя учител Стефан Данаилов. Един от най-ценните уроци от работата с Данаилов – колко важно е уважението - към колегите и всички, които работят в театъра:

"Истината е, че той имаше невероятна интуиция към това, което всеки от нас можеше. Той ме прие с остро драматичен монолог и материал в Академията (НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - бел. ред.). През всичките четири години той настояваше аз да имам в изпитите си и комедийни откъси, защото искаше да развива и това, което е скрито в нас", допълни Пападопулу в предаването "Нощен хоризонт".

От 17 години Ана Пападопулу играе в постановката на Мариус Куркински "Рибарят и неговата душа" в Театър 199:

"Ние много обичаме това представление - и четиримата актьори, които играем в него, и не сме спирали никога да го играем".

Мариус Куркински сподели, че за него е много важно, че едно представление е просъществувало 17 години.

"Това се дължи най-вече на качеството на текста, на постановката на режисьора, но и най-вече на актьорите, които поддържат това представление 17 години. За мен това е нещо много скъпо, много важно съчетание между артист и личност. "С любовта жега не бива" също се играе 16 години и тези представления, с този живот изпълняват една много голяма моя мечта за театъра, че той може да бъде работеща система, полезна, която да променя хората, тя е част от тази моя мечта никой не може да я измести от там".

Ана Пападопулу и гъркинята Ставрула Елефтериаду се познават от 2004 година.

"Открих с нея много прекрасни места, открих театъра, открих културата на тази държава и съм ѝ много благодарна за това нещо", каза Ставрула Елефтериаду. .

Ана Пападопулу е носителка на наградата за млади театрални дарования "Иван Димов" през 2000 г., както и на наградата за дебют "Невена Коканова" за филма "Писмо до Америка". През 2018 г. е отличена с АСКЕЕР за поддържаща женска роля за изпълнението си в “Лисичета”, а през 2019 г. е номинирана за наградата ИКАР за ролята си в “Дивата патица”.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 

Ана Пападопулу

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11