Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фалтер: Армин Лашет не е убедителен кандидат

Армин Лашет говори пред медии в Берлин. 20 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Номинираният за канцлер на Германия от консерваторския блок ХДС/ХСС Армин Лашет не е убедителен кандидат. Това коментира за БНР политологът от университета в Майнц професор Юрген Фалтер. 

По думите му наесен германците ще избират между "млада жена и възрастен мъж" - става дума за кандидата на "Зелените" Аналена Бербок и консерватора Армин Лашет.

Следващият канцлер на Германия вероятно ще е Армин Лашет. Председателят на Християндемократическия съюз спечели наддаването за канцлерската номинация в ожесточена надпревара срещу Маркус Зьодер, лидера на посестримата баварска партия, Християнсоциалния съюз. Зьодер прекрачи червени линии още в началото, когато нарече президиума на ХДС „задкулисие“. Постоянното натякване, че рейтингът му е по-добър от рейтинга на Лашет, се изтърка. А и ако говорим за изборни победи, Лашет е по-успешният от двамата. Той спечели регионалните избори в Северен Рейн Вестфалия през 2017 година с убедителна преднина, при това в най-социалдемократическата провинция в Германия. А година по-късно Зьодер допусна за първи път в историята на Бавария неговият Християнсоциален съюз да не управлява с абсолютно мнозинство.

Но дали всичко това прави Лашет сигурен победител? Проф. Юрген Фалтер не смята така:

"Основният проблем за Лашет е, че е номиниран само от неговата партия, от християндемократите. Освен това той се пребори за тази номинация с хитрост, като накара ръководният орган на партията да вземе решението. Там, естествено, посестримата партия ХСС не е представена.

Ръководството на Християндемократическия съюз нямаше друг полезен ход, освен да подкрепи новоизбрания си председател. Така че Лашет не е убедителен кандидат, но до изборите тази слабост ще избледнее".

До изборите има малко по-малко от половин година. Смятате ли, че за това време Лашет ще успее да вдигне рейтинга си?

"Личният му рейтинг може би не, но на ХДС - да. Е, историята помни, разбира се, и случаи, когато политици с изключително висок рейтинг са пропадали. Най-скорошният пример за това е социалдемократът Мартин Шулц.

За разлика от Зьодер, Лашет не е харизматичният кандидат. Затова смятам, че той трудно ще може да спечели допълнителна подкрепа за партията, а по-скоро ще ѝ отнеме гласове".

Каква европейска политика ще води Армин Лашет, ако стане канцлер? Какво да очакват партньорите на Германия в ЕС?

"Лашет ще продължи политиката на Меркел. Той така или иначе е „меркелианец“, или с други думи - между двамата почти няма разлика в политическия курс. Освен това Лашет е убеден европеец. Той е родом от Аахен в най-западната част на Западна Германия, на границата с Нидерландия и Белгия. Лашет е бивш евродепутат. Така че не смятам, че Европа трябва да се притеснява от промяна в европейската политика на Германия".

И докато двама мъже на средна възраст спореха за канцлерската номинация на консерваторите, Зелените им показаха, как се номинира претендент за канцлерския пост. В предварително обявения ден и час двамата съпредседатели на Зелените излязоха пред медиите и стегнато и малко емоционално представиха своята номинация - първа в историята на 40-годишната партия. Защото Зелените се борят за изборна победа. Спряха се на 40-годишната Аналена Бербок, която заедно с 51-годишния Роберт Хабек ръководи партията от 2018 година.

Каква разлика виждате, проф. Фалтер, между Армин Лашет и Аналена Бербок? Тя също е работила в ЕП, макар и да не е била евродепутат.

"И да има разлики, те ще са в нюансите. Аналена Бербок също е убеден привърженик на европейската интеграция. Но според мен тя ще се опита да наложи вижданията си в политиката за климата на европейско ниво".

За Бербок казват, че владее тихата дипломация, политическия покер, което е отличителната черта на Ангела Меркел. Защо Зелените избраха Аналена Бербок, която няма управленски опит, а не Роберт Хабек, който е бил вицепремиер и министър в провинция Шлезвиг-Холщайн?

"Мисля, че причините са няколко. Аналена Бербок успя за времето като съпредседател на Зелените да изгради стабилна мрежа на всички нива в партията. За разлика от ко-председателя Роберт Хабек тя съумя да вникне и да разработи в детайли повече теми на Зелените.

Без да е основната причина, но номинацията на Аналена Бербок се дължи и на това, че е жена. За Зелените темата за равноправието на половете е важна, да не кажа ключова. Това проличава и в листите на партията".

След 16 години с жена канцлер начело, дали пък германците не искат да ги управлява мъж? И изобщо - полът има ли значение, проф. Фалтер?

"Не. Това вече не е важно. По-скоро значение има изборът между млада жена и възрастен мъж.

Основният въпрос пред избирателите ще бъде, дали са готови да експериментират или по-скоро са склонни да гласуват за познатото. Армин Лашет е представител на утвърденото и познатото в политиката. А Аналена Бербок носи новото.

Тази  разлика ще проличи особено много, ако Зелените спечелят изборите, или пък успеят да направят коалиция със социалдемократите и либералите, т.нар. „коалиция Ямайка“. Или още по-краен вариант е коалиция със социалдемократите и Левицата. Сигурен съм, че Аналена Бербок ще предпочете да оглави правителството, вместо да е вицеканцлер и външен министър под ръководството на ХДС и Лашет".

Някои социологически анкети отреждат на Зелените дори първото място, изпреварвайки консервативния блок ХДС/ХСС. Но дори и като втора политическа сила в Германия, подкрепата за тях бележи впечатляващ ръст. Колко силни могат да станат Зелените?

"Не мисля, че ще задържат този висок рейтинг. Защото съвсем скоро дебатът няма се върти около имена, а около програми. Съвсем скоро ще завалят въпросите, какво всъщност искат да направят Зелените, ако спечелят изборите? В програмата им има редица смели предложения - увеличаване на данъците на богатите, по-висок данък върху имуществото, много ясен акцент върху опазването на природата, което означава по-високи разходи. Когато се завърти този разговор, Зелените ще загубят част от подкрепата, която трупат в момента. Но едва ли биха паднали под 20%".

Къде виждате общото между консерваторите и Зелените и по кои въпроси, според Вас, ще има колизии, проф. Фалтер, ако, разбира се, след изборите ХДС/ХСС и Зелените влязат в коалиция?

"Двете партии споделят европейската и външната политика. Аналена Бербок е представител на умереното крило в Зелените. Проблемите могат да възникнат при конкретното прилагане на политиките за опазване на климата. Например по въпроса, кога ще се откажем напълно от въгледобива? Решението към момента е това да се случи през 2038 година, но Зелените искат преходът да завърши по-скоро.

Как ще се променя мобилността, как и кога ще навлязат електроавтомобилите, какво ще се случи с автомобилните производители? Това са все теми, които носят конфликтен потенциал. А винаги, когато реформите водят до безработица, християндемократите ще застанат на страната на индустрията и запазването на работните места".

Интервюто на Весела Владкова с проф. Юрген Фалтер в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11