Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7/8 не трябва да става партийна телевизия, ирония ще има и към Слави Трифонов, заяви сценаристът

Иво Сиромахов: Ако ИТН се откаже от мажоритарната система, ще бъде катастрофа

ГЕРБ, БСП и ДПС са готови да подкрепят всякакво правителство, което е абсурдно, посочи той

Снимка: БГНЕС

"Партиите на корупцията - ГЕРБ, БСП и ДПС - имат мнозинство в 45-ото Народно събрание и докато те са мнозинство, те ще настояват да се запази олигархичният модел, при който икономиката е изцяло зависима от държавата, при който съдебната власт е подчинена на управляващата партия. При този модел няма разделение на властите, те се управляват от едно място". Това мнение изрази пред БНР Иво Сиромахов, писател, сценарист в "Шоуто на Слави", но не и член на партията "Има такъв народ", защото: "Чувствам се по-силен в медиите, опитвам се да давам свободният глас на свободните хора. Унизително е да сме толкова назад в 21 век, на 112-о място по свобода на медиите". 

Много важно е четвъртата власт да бъде на разстояние от останалите три, категоричен беше Сиромахов и добави:

"Смесването на властите и контролирането им от едно място доведе до сериозни поражения върху обществото".

По думите му на изборите на 4 април е направена малка крачка към промяна, но има още много път:

"В момента в парламента ГЕРБ, БСП и ДПС са готови да подкрепят всякакво правителство, което е абсурдно. Очевидно, че имат някакви други интереси, заради които те настояват на всяка цена да са във властта. Никога не е било досега партиите да казват, че ще подкрепят всякакво правителство".

Според него трите партии на протеста "Има такъв народ" "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" искат промяна и повече неща ги обединяват, отколкото ги разделят:

"Важно е те да действат заедно. Големият въпрос не е кой ще направи правителство, а какви промени са нужни в държавата", акцентира той и уточни, че спешните неща, които трябва да се случат, са промяна в съдебната система и промяна на избирателния закон. 

Предсрочни избори тази година са много възможни, прогнозира той.

В коментар на споделеното от него мнение във Фейсбук: "Човек харесва мажоритарната система само докато влезе в парламента" Иво Сиромахов обясни, че няма закачка в този негов статус и изрази надежда от ИТН да не са се отказали от мажоритарния вот: 

"Това е важна част от идеологията на тази партия и ако са се отказали, ще бъде катастрофа. Мисля, че няма да се откажат и това ще бъде направено. Те казаха, че им трябва време".

Екипът на

Сценаристът на "Шоуто на Слави" подчерта, че 7/8 не трябва да става партийна телевизия, а да е широко отворена към своите зрители:

"Нашите зрители не са само симпатизанти на ИТН, затова трябва да произвеждаме програма, която да е адекватна за всички хора. И не може, а е задължително да има смешки и ирония към Слави Трифонов".

Цялото интервю на Петър Волгин с Иво Сиромахов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Бойков

Кристиян Бойков не може да сключи споразумение с прокуратурата за хакерската атака срещу НАП

Един от обвиняемите за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите през 2019 година - Кристиян Бойков, не може да сключи  споразумение с прокуратурата. Причината - първо държавното обвинение, което се беше договорило с адвокатите на младия мъж, се отказа от споразумението, а след това съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов го..

публикувано на 14.06.24 в 14:16

Мъж се опита да подкупи полицаи, извади пистолет срещу тях

32-годишен мъж от София се опита да подкупи полицаи с 200 лева, а след отказа им да вземат парите, извади пистолет срещу тях. Нападателят е задържан. Късно снощи на бул. "Симеоновско шосе" в столицата служители на СДВР са спрели за проверка младия мъж. При обиска в него са намерени две пликчета с растителна маса. За да избегне санкцията, мъжът..

публикувано на 14.06.24 в 14:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин изложи условията на Москва за започване на мирни преговори с Украйна.  Те включват изтегляне на украинските войски от Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО.  87 стълкновения е имало в района на Краматорск в Украйна Ако тези условия..

публикувано на 14.06.24 в 14:03
Кириакос Мицотакис

Промени в гръцкото правителство заради резултатите от евровота

Резултатите от евровота доведоха до основни промени в гръцкото правителство. Управляващата партия Нова Демокрация спечели изборите, но под очакваните резултати. Един милион гласа изгуби управляващата партия в рамките на една година, сочат резултатите от евровота. Премиерът Кириакос Мицотакис направи основни промени в състава на правителството,..

публикувано на 14.06.24 в 13:16

ИА "Борба с градушките": Изстреляли сме 9082 ракети, зареждаме непрекъснато

" Към момента сме изстреляли 9082 ракети. Зареждаме непрекъснато с нови ракети. Към момента имаме добра зареденост ". Това заяви пред БНР Цветелина Димитрова - главен директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките".  Тя подчерта, че и днес има условия за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, но увери: "Имаме пълното съдействие..

публикувано на 14.06.24 в 12:58

ЦИК: 2 211 648 действителни гласа, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласа, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300.   63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Това показват данните на  Централната избирателна комисия от гласуването..

публикувано на 14.06.24 в 12:42

Частично бедствено положение в село Рибарица

С решение на общинския щаб за защита на населението в село Рибарица беше обявено частично бедствено положение след вчерашната опустошителна градушка. За около 20 минути снощи в Рибарица са паднали 20 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка с големина на топка за тенис. Ледените късове са нанесли сериозни щети върху покривите на..

публикувано на 14.06.24 в 12:30