Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георги Миндов: Затихва интересът към ваксините

Според общопрактикуващия лекар има рязко намаляване на желаещите при налични ваксини

Снимка: Радио ВИДИН

Налице е затихване на интереса към ваксините. Това поясни в интервю за БНР д-р Георги Миндoв, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз.

„Затихва общо желанието, стимулът, мотивацията на хората“, коментира той.

Просто вече няма желаещи. За никакви ваксини. Рязко намаляха. Изчерпаха се, стигна се едно насищане. Едно затихване на интереса въобще към всякакъв вид ваксини. Този процес не можем да го контролираме“, заяви д-р Миндов в предаването „Преди всички“.

Това се случва на фона на налични ваксини, уточни д-р Георги Миндов, при който има „Модерна“ и „Астра Зенека“. Той разказа, че в списъка му има трима желаещи за „Пфайзер“, но му липсват други трима, за да отвори един флакон. От неговите пациенти, ваксинирани с първа игла с „Астра Зенека“, няма отлив за втората доза. Към д-р Миндов няма запитвания за „Янсен“, нито за „Спутник“.

При общопрактикуващия лекар не са регистрирани усложнения след ваксини. „При „Астра“ няма нито един пробив, нито един, който се е разболял след първата игла. Никой не ми се е разболял.“

Важно е, че от този месец джипитата могат да ваксинират и лица извън пациентските им листи, както и неосигурени, подчерта Георги Миндов, като допълни, че общопрактикуващите лекари вече ще работят „като зелени коридори“.

Според Миндов празничните дни около Великден са неудачни за ваксиниране при личните лекари, защото ще има само дежурни и те няма да работят амбулаторно, а ваксината на „Пфайзер“ изисква специфично съхранение след размразяването.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Дичева

Светлана Дичева: Изкуственият интелект е приятел, но и бариера пред въображението

"24 май е празникът на мисълта, защото думите ни карат да мислим по-задълбочено, по-богато . Колкото повече думи имаме в речника си, толкова повече детайли от богатия и вечно развиващ се свят можем да възприемем. Това е един от най-хубавите празници!". Това каза Светлана Дичева, писател, преводач и журналист, водеща на предаванията "Графити по..

публикувано на 24.05.24 в 15:41

Десислава Алексиева: Панаирът на книгата е преживяване!

Панаирът на книгата е преживяване , заяви пред БНР Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".  Традиционният пролетен панаир на книгата се открива днес пред НДК, а заглавията, които ще се предлагат, са от 80 до 100 000. "Има много срещи с автори, илюстратори, с редактори и издатели. В шатрите пред НДК постоянно ще има..

публикувано на 24.05.24 в 10:14

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36