Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение във Велинград е овладяно

Река Малка Мътница
Снимка: Община Велинград

Бедственото положение във Велинград е овладяно, но остава в сила до 14 май. Причината за обявяването на извънредната ситуация бе разлив на река Малка Мътница вследствие на скъсани диги. До тази ситуация се стигна заради големите количества валежи, контролираното изпускане на вода от язовир Мътница и малката проходимост по речното корито, което е обрасло с наноси.
След поредното заливане на земеделски площи бедственото положение във Велинград е овладяно

"Напоителни системи" са в коритото на реката, работи се усилено, вече сме излезли от територията, в която имаше постройки - селскостопански. Почистването вече е на етап доста по-далеч от урбанизираната територия на града. Осигурена е проводимост, водата се спуска към река Мътница съвсем спокойно и няма място за притеснение", каза Сашка Целева, управител на "Напоителни системи" - клон Тополница.

Основният проблем е, че растителността и наносните наслагвания буквално са превзели речното корито:

"За съжаление реката е доста затлачена със земни маси, отложения, които са се натрупвали в годините и беше станала като едно съвсем малко деренце, което не можеше да поеме водата, която се изпуска, въпреки че от язовир "Малка Мътница" никога не са изпускани повече от 100 литра в секунда, които са нищо за другите реки, язовири, които изпускаме. Въпреки това тази река - Малка Мътница, не можеше да поеме тази вода и да я задържи вътре в коритото си, което беше проблем, защото тя беше станала с ширина на водно огледало около 40 сантиметра и не повече от педя дълбочина", допълни Сашка Целева.

Извън урбанизираните територии отговорността за поддържането на речните корита е на областната управа:

"Ние бяхме стартирали още в началото на годината, но процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) отнемат време. Ние към момента имаме стартирали 5 реки за почистване - река Мътница, която вече е на етап маркиране на дървесината, която ще бъде в коритото и река Стара река. В процедура по ЗОП, където се очаква отваряне на офертите вече са три реки - Доспатска, Яденица и Тополница. Няма как да минем без процедура по ЗОП, а тази процедура отнема месеци", допълни Йордан Кожухаров, временно изпълняващ длъжността областен управител.

Другият проблем е затлачването на речните корита с отпадъци от самите хора, реките Малка Мътница и Мътница се вливат в река Чепинска, която е пълна не само със строителни отпадъци. Въпреки последното почистване сметищата отново се появяват. Затова община Велинград откри зелен телефон с денонощна връзка със сигнали.

"Искам да апелирам към всички жители, към фирмите, които са на територията на община Велинград, на този зелен телефон да алармират и ще имат пълно съдействие за справяне с всички тези боклуци, които се натрупват нерегламентирано на територията на община Велинград. Нарушителите ще бъдат санкционирани по Закона за управление на отпадъците и по наредба номер 1 на община Велинград", подчерта кметът на Велинград Костадин Коев. 

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х. Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000..

публикувано на 01.10.24 в 08:58

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни места там ще превали дъжд. Ще духа умерен, временно силен вятър от..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър огненият фронт е 32 километра. И тази нощ властите извършиха евакуация на жителите на  още три села...

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Насилие на работното място: КНСБ настоява за ратифициране на Конвенция 190

" Мълчанието първо трябва да се наруши от държавата. Тя трябва да предприеме ход за ратифициране на Конвенция 190.  Това нейно мълчание е неприемливо на фона на този траен проблем с насилието и разширяването на насилието в сферата на труда. КНСБ ще положи всички усилия, за да насърчи държавата за това, за да се вземат по-адекватни законодателни мерки..

публикувано на 01.10.24 в 08:02

Българинът чете новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС , посочи тя. В нашата част на Европа, на..

публикувано на 01.10.24 в 08:02