Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Растението се отглежда се роботизирано в израелската пустиня Негев

Най-малкият зеленчук в света – манкай може би е супер храната на бъдещето

Водораслото съдържа вещества, които регулират холестерола, кръвната захар и затлъстяването

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay
Предстои Гергьовден, когато всеки обича да похапне и зелена салата, и агнешко. Вече е открита супер-храна, която може да замени и двете, при това расте в пустинята. Дали това не е храната на бъдещето? Отдалече приличат на парници, това са покрити басейни, ширнали се на 50 дунама в пустинята Негев, недалеч от кибуц "Беери". Работи само един човек на смяна. Всичко - от „засаждането“ през отглеждането и прибирането на реколтата се върши от роботизирана технология, ръководена от изкуствен интелект. Може би това е една от малкото храни, където от 1 килограм за един месец реколтата нараства до един тон. Растението се нарича Манкай.

„Манкай е най-малкият зеленчук в света: 0, 05 мм. Въпреки това си има листа и стъбълце, но не и корени. То плава над водата и по това се различава от водораслите. За разлика от спиролината, например, е вкусово неутрално, докато водораслото има доминантен вкус. Затова смятаме, че е супер храната на бъдещето. Нарекли сме го Манкай от Ман - мана небесна и хай- живо“, каза пред БНР Ефрат Крайнер, заместник-директорка по производството на земеделската стартъп програма.

„Растения от семейството на това растение виреят във Виетнам и там са деликатес вегетарианските кюфтета от него. Как е попаднало в израелски водоем на север в страната, не е ясно. Може някоя от прелетните птици да го е донесла, разказа Крайнер. И допълни:

„Всяка едва забележима точица е цяло растение. Страшно е разглезено. Ако му е прекалено топло, се спотайва на дъното и заспива. Ако му е прекалено студено, също не се размножава. Не харесва да му е прекалено тясно. Някакъв израелски агроном пръв забелязал непознатото растение. Занесъл образец в израелската академия на науките. От там го предадоха на нас“.

Ефрат Крайнер поясни, че 7 години са изучавали оптималния начин за отглеждането му. При него се използва страшно малко вода и се изисква естественото осветление - безотпадна технология е.

„Всеки 3 дни прибираш реколта, без да си копал, садил, плевил, поливал. Тайната ни е в подхранването“, каза още ученият.

Докато разработват технологията за отглеждането му в стерилно чиста вода, няколко университета проявяват интерес към него, но от съвсем други гледни точки: хранителна стойност, лечебни качества и др.

„Не сме ги наемали, точно обратно бързахме да създадем технологията ни и да я патентоваме. От научните статии на екипи от "Харвард", университети в Аризона и в Лайпциг, както и израелските- от Бер Шева и института "Вайцман", става ясно как човешкият организъм го усвоява и преработва.

В тези зелени точици има желязо, пълноценни протеини, аминокиселини, омега 3, най-важното витамин В- 12, който обикновено се съдържа в яйцата и месото, въобще в животинските храни. Затова нашите зелени кюфтета или коктейли са „месо за вегетарианци“, посочи още Крайнер.

Сред експериментите, които институтът "Вайцман" прави, е, че е осигурил коктейли от това растение за работниците над 40 годишна възраст в атомната електроцентрала в „Димона“. При толкова тежки условия на работа и над определена възраст повечето от тях са имали фонови заболявания. След една година всекидневна употреба много от диабетиците стабилизирали кръвната си захар, а страдащите от затлъстял черен дроб намалили чувствително холестерола в кръвта си.

„Така че сме създали здравословна храна. Много се е харесала и на студентите в "Харвард", голяма част от които са вегени. Най-доброто е, че Манкай няма собствен вкус и мирис и може да бъде прибавян към сладки или солени храни. Кой каквито харесва. А дали ще стане вкусно, зависи от качествата на готвачите“, завършва ученият.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изоставената в центъра на София Шадоу все още търси отговорни стопани

Какво може да накара човек да изостави в една мразовита зимна вечер кучето, за което до този момент е полагал всеотдайни грижи? Историята на едно куче разказва Явор Гечев. "Да, благодарение на хилядите споделяния на предишните постове, вече е ясна цялата история на Шадоу (#Шади) - кучето, което беше оставено вързано на пейка на мост на..

публикувано на 13.04.25 в 09:00
Сияна

Българите в Барселона почетоха паметта на 12-годишната Сияна

Репортаж на Димитър Драганов чуйте в звуковия файл.

публикувано на 13.04.25 в 06:35
Сдружение

Сдружение "Памет и бъдеще" от Цалапица пресъздават българската история

Да пресъздават българската история, да вдъхновяват децата да четат и знаят за делата на предците си . Това е каузата, която обединява от години един учител в затвор и един шлосер, които са увлекли след себе си десетки мъже и жени и правят исторически възстановки със свои средства и на ползу роду. Срещаме ви с Димитър Чушев от Цалапица и..

публикувано на 12.04.25 в 06:30
Пламен Пеев

Животът като кратка история, надраскана на салфетката на ежедневието

Поетичната книга на Пламен Пеев "Кратки истории" ще бъде представена на 14 април от 18.00 ч. в Гьоте институт. В стихосбирката са включени творби от 40-годишен период. "Една книга за разстоянията в живота ми, приближаването да някои истини в живота, изричането им на глас. Разказването на истории е част от нашето ежедневие. Когато имаме..

публикувано на 09.04.25 в 12:08
 Шенел Сюлейманова

Шенел Сюлейманова за живота си в Белгия и сърцето в България

В "Родина зад граница" ви срещаме с една млада българка от Северна България - Шенел Сюлейманова , която е влюбена в биологията и преди 12 години тръгва от малкия крайдунавски град Никопол към Брюксел, с амбицията да продължи образованието си в Медицински университет в Белгия и да стане фармацевт. Пътят към реализиране на мечтата е дълъг и труден,..

публикувано на 08.04.25 в 12:10
Кристина Константинова

Кристина Константинова - едно сърце, отдадено на книгите!

Как тупти едно сърце, отдадено на книгите и техния свят? - Отговорът следва в рубриката "Горещи сърца".  Гостуваме в първата у нас кафе - книжарница с благотворителна кауза, която се намира във Враца. Там ни посреща Кристина Константинова. Тя е на 39 години и чете от петгодишна.  Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница..

публикувано на 08.04.25 в 11:49
Национална библиотека

Кирилицата - преграда срещу културната асимилация

На 6 април 885 г. във Велехрад приключва жизненият път на Свети Методий . Методий заедно с брат си Свети Константин-Кирил създават глаголицата и правят най-важните преводи на християнските богословски книги.  В навечерието на успението на Свети Методий в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" бяха открити две изложби, посветени на..

публикувано на 06.04.25 в 11:47