Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Савова: Смелост е да си готов да срещнеш себе си

Снимка: стопкадър TEDx Talks

„Проблемите, които ще имаме, няма да са от това, че вирус атакува телата ни, а проблемите ще са по-скоро психически. И те започват да се проявяват. Надявам се повече хора да разберат, че трябва да бъдем подготвени и да не ни изненадват такива неща. Да умеем да се съхраняваме, да се адаптираме“. 

Това сподели пред БНР Биляна Савова, арт директор на списание ЕVA. Преди около 13 години тя чува за първи път диагнозата множествена склероза. Създава фондация „Мога сам“ и трансформиращ план „Да бъда“. 

„Научих, че човек не трябва да живее така, че да загуби себе си, желанията си, това, което му дава смисъл на живота. Често живеем така, че да оправдаем нечии очаквания. Човек не трябва да се губи, а да се научи, че това, което носи в себе си, е най-ценното и трябва да го изразява“. 

В интервю за предаването „12+3“ Биляна сподели за пътя си към Индия, който е спасил живота ѝ, и за „чуването“ на интуицията. 

Новият живот започва, когато човек е готов да застанеш срещу себе си... Отговорите на всичките ни въпроси са вътре в нас. Ние имаме залежи от мъдрост. Смелостта е да застанеш срещу себе си, да си готов да се срещнеш със себе си“. 

Интервюто с Биляна Савова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на изпит по математика

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по математика. Изпитът ще се проведе в близо 1740 училища в страната. Той ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече, т.е. общо 90.  В 1738 училища ще има изпит, ангажирани са 13 645 квестори...

публикувано на 28.05.24 в 07:21
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на Съвет "Външни работи и отбрана" на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи и отбрана“ на Европейския съюз. Министрите на отбраната на държавите членки ще обсъдят подкрепата за Украйна и отбранителната готовност на съюза.  В сесията за Украйна ще се включат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна..

публикувано на 28.05.24 в 07:09

Руските атаки в Украйна продължават

Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне днес в Белгия на фона на нови руски атаки и съобщения от руски страна за превзети две населени места в Харковска и Донецка област. В Брюксел Зеленски ще подпише споразумение в сферата на сигурността с премиера Александер де Кро. Украйна вече има серия от такива споразумения със западните си..

публикувано на 28.05.24 в 07:02

Планова профилактика и ремонт на предаватели

На 28 май от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: СОФИЯ 4 на честота 103 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на София и на 100.9 MHz или 101.4 MHz. Също днес, 28 май, от..

публикувано на 28.05.24 в 07:00

"Информационно обслужване" показва софтуера за изборите

Централната избирателна комисия информира, че днес от 10:30 часа „Информационно обслужване“ ще направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни. Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание.  На нея могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за..

публикувано на 28.05.24 в 06:48

Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство.  Българската банда, състояща се от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди..

публикувано на 28.05.24 в 05:10
Снимката е илюстративна, архив.

Френска фрегата е заловила 2,4 тона кокаин, превозван с венецуелска рибарска лодка

Френският военноморски флот е заловил 2 тона и 400 килограма кокаин, превозван на венецуелска рибарска лодка в Атлантическия океан. Това съобщи "Франс прес", като се позова на отдела на френските карибски въоръжени сили.  След информация от митническите власти хеликоптер от френска фрегата е транспортирал екип до рибарската лодка на около 1500 километра..

публикувано на 28.05.24 в 04:52