Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев ще търпи определени щети от приетата декларация на форум на НАТО

Вацев: След олигархията следва диктатура, която няма да бъде наричана така

Добро решение е Янаки Стоилов да бъде служебен министър на правосъдието

Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Политическите ми различия с Янаки Стоилов не ми пречат да кажа, че е добро решение той да бъде поканен за служебен министър на правосъдието, ако тази информация е вярна". Това коментира пред БНР политическият анализатор Валентин Вацев. Той подчерта, че Стоилов е доказан функционер на БСП, честен човек и добър професионалист и определи това като правилно решение от страна на БСП. 

Анализаторът сподели, че не е бил "вдъхновен от перспективата" за министър на правосъдието в служебното правителство да бъде поканена Иванка Иванова - съветник на президента Румен Радев, дошла в президентството от "Отворено общество".

Вацев уточни, че задачата на служебното правителство е да проведе спокойни и честни избори и да внимава за общата политическа стабилност на страната през двата месеца на неговото управление.

В предаването "12+3" политическият анализатор коментира и участието на президента Румен Радев на форум на НАТО, т.нар. среща на Б9, където е била приета декларация, заклеймяваща саботажите на Русия в различни държави, включително и в България:

"Когато е отишъл там, президентът сигурно е знаел, че ще подпишат такъв документ. Второ - ние сме в разгара на събитията, които готвят "студена война" №2"

Според Вацев със сигурност Румен Радев ще търпи определени щети в момента, когато ще трябва да бъде избиран за втори президентски мандат:

"Предполагам, че Радев си е направил добре калкулацията и е вече е готов да посрещне неизбежните вътрешни загуби от страна на българската левица".

В коментар на националното събрание на ГЕРБ, Валентин Вацев заяви, че в момента ГЕРБ съответства на БКП от 1988-а година - като национален бизнес план, който от време на време придобива политически измерения.

"На последните избори ГЕРБ изпусна монопола върху властната ситуация в България, но не трябва да бъдат подценявани, защото имат силни позиции в местната власт, в съдебната власт, в медиите, повечето медии работят за ГЕРБ, но това предстои да се променя. ... ГЕРБ може да бъде туширана само с решителни действия, но се опасявам, че няма кой да предприеме тези действия".

Прогнозата на Вацев за предстоящите на 11 юли предсрочни избори е, че "след олигархията в България следва диктатура":

"Диктатурата обаче няма да се нарича така, а ще се нарича режим на ред, твърда ръка на закона и творческо спокойствие в политически и икономически план. ... Когато диктатурата е отвътре - откъм обществото - тя не се възприема като непрекъснато пребиване с бухалки, а като спокойствие и ситуация, при която бизнесът има възможност да се развива. ... Непосредствена задача на всички отговорни политически сили е въвеждането на някакви буржоазно-демократични реформи, които да стабилизират съдебната система".   

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Вацев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43