Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен продължава кампанията за промотиране на професията медицинска сестра и акушерка

Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен втори ден продължава кампанията под надслов „Нуждаем се от здравни грижи и утре",  свързана с промотиране на професиите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Кампанията стартира през 2020 година, обявена от Световната здравна организация като Световна година на медицинската сестра и акушерката. И в днешния 12 май - Международен ден на професионалистите по здравни грижи - е  ситуиран рекламен пункт на площад „Свобода“ в Плевен. При спазване на противоепидемичните мерки, по часови график, са поканени младежи и ученици от 9 до 12 клас от гимназиите в Плевен и региона.

На рекламния щанд учениците получават материали и информация за професиите.

"Решихме да напомним на обществеността колко необходими са тези две професии - медицинска сестра и акушерка и какъв дефицит има по целия свят от тях. Настоящата пандемия илюстрира дефицита на кадрите в медицината. Ето защо ние решихме да призовем всички млади хора, които не са се ориентирали към някакви професии да бъдат посредници на добрината и милосърдието, да се насочат към професията медицинска сестра и акушерка. Ние медицинските сестри даряваме здраве, поддържаме здравето и живота, а акушерките срещат първи живота и виждат радостта в очите на родителите", каза за БНР Катя Христова, медицинска сестра с дългогодишен опит, която е в основата на кампанията. Тя работи като старша медицинска сестра в Клиника по уши, нос и гърло в Плевенската университетска болница.

Проблемът с недостига на медицински сестри е повсеместен, допълни в предаването "12 + 3" д-р Йордан Георгиев, управител на Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Пантелеймон".

"Кадрите  - специалисти по здравни грижи са малко. Мисля, че през последните години се направи стъпка да се отворят повече колежи на повече места, за да започне обучение, за да бъде преодолян този недостиг. Факт е, че имаше периоди от време, говоря повече от 5 години назад, в които възнагражденията  на специалистите по здравни грижи изоставаха или не бяха на нивото, на което трябва за държавата и много медицински сестри предпочетоха да отидат в чужбина". 

Никола Иванова е бъдеща акушерка:

"Самата мисъл да си човекът, който проследява създаването на новия живот и неговото развитие 9 месеца и да си първият човек, който да се докосне до излизането на този човек на бял свят, да даряваш новия живот и да бъдеш носителя на хубавата новина в едно семейство е прекрасно за мен. Акушерството е доста трудна професия, която изисква много голямо внимание, много тежки отговорности, все пак се отговаря не за един, а за два живота, но в нито един момент не съм си помисляла да се отклонявам от този път и да спирам да следвам тази моя мечта. Мисълта за работа в чужбина е много далечна,  даже съм много против това. Аз съм категорична, че ще остана да работя в България". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски граждани, за да напуснат Ливан. Свързваме се с тези, които са се регистрирали при нас", написа той в..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове на охранителните камери и полицията има личните му данни. При стрелбата в бара пострадаха трима..

публикувано на 27.09.24 в 22:19
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни - бедствие, с което църквата се бори решително и твърдо, като изслушва и подкрепя пострадалите и..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32