Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Димчев: Новият Бойко Борисов се казва Румен Радев

Има непрестанна престрелка с компромати между институциите, каза режисьорът и фотограф

Виктор Димчев
Снимка: Стопкадър, БНТ

Новият силен човек в държавата е Румен Радев. Това каза пред БНР Виктор Димчев, режисьор, фотограф, продуцент и човек с гражданска позиция, която често е критикувана.

"Категорично управлява президентът Радев, а не служебното правителство. Това е новият силен човек. Новият Бойко Борисов се казва Румен Радев", заяви той.

По думите му бившият премиер Борисов много се е променил в политическата си позиция през годините и уточни, че не веднъж го е критикувал и не разпознава себе си като защитник на партия ГЕРБ и лидера ѝ.

Димчев и прогнозира, че България тръгва към президентска република:

"Ако промяна в Конституцията е цената, която трябва да платят за обединението на разнопосочните политически идеи в следващия или по-по-следващия парламент тази година, мисля че ще е така. Те могат да не излъчат правителство и в следващото Народно събрание и да се съберат и да кажат, че ще правят избори за Велико народно събрание, заедно с президентските избори наесен". 

Той беше категоричен, че и следващият парламент няма да излъчи правителство и ще има отново предсрочен вот

Според Виктор Димчев служебното правителство на президента Радев е червено-розово:

"Говорител на това правителство е дългогодишният говорител на БСП - Антон Кутев е фамозно известен депутат от БСП, той е човекът, който контролира "Позитано" 20. В момента той говори от името на служебното правителство. Това е червено правителство".

Той подчерта, че пришиването на две-три "сини имена" към имена от лявото като Бойко Рашков не прави правителството балансирано.

"Спомняме си един запис на Васил Божков с един депутат (Александър Паунов от "БСП за България", след публикуването на записа той напусна парламентарната група - б.р.), в който се обсъждаше подобен сюжет, че ще се формира служебно правителство и г-н Божков ще дава акъли как това да се случи", каза Виктор Димчев, като така коментира заявеното от президента Румен Радев в предаването "Неделя 150", че назначената за шеф на кабинета на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков не е била кандидат за депутат от партията на бизнесмена с повдигнати от прокуратурата обвинения Васил Божков. 

Димчев задочно репликира държавния глава като уточни, че тя е оттеглена от листите на партията за изборите, но е част от ръководството на тази партия.

По думите му има непрестанна престрелка с компромати, в която участва и прокуратурата. Според него това е недопустимо, но е недопустимо и президентът "да изрича лъжи".

"Откакто Иван Гешев е начело на прокуратурата, е в постоянна отбрана и в постоянен опит да докаже правото си на съществуване. Няма да се учудя, ако следващият парламент закрие прокуратурата, очевидно нямаме нужда от този прокурорски орган. Тя е един пропаднал орган, избран от ВСС, който също е пропаднал. Има съдилища, които също трябва да разрушим и изхвърлим, защото за нищо не стават", коментира саркастично Димчев.

Интервюто на Силвия Великова с Виктор Димчев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Тренев, "Софийска вода": Цената от 3,52 лева е три пъти под социалната поносимост

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти . Тези причини посочи пред БНР изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата. "Увеличението от 20% на цената на водата за тази година е свързано с нивото на общата натрупана..

публикувано на 03.10.24 в 13:58

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над души 20 са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на..

публикувано на 03.10.24 в 13:40

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите за еврокомисари за конфликт на интереси. Тя трябва да приключи до 22 октомври, като нейната работа..

публикувано на 03.10.24 в 13:39