Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков: Въпросът е чий е Йерусалим

Владимир Чуков
Снимка: Ани Петрова

"Генезисът на сегашния израело-палестински конфликт е различен от предишните. Сега се спори за Йерусалим, много ясно е поставен въпросът чий е той". Това каза пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков и добави, че битката е за суверенитет върху една пресечна точка на политически планове и визии на двете страни:

"Става дума за сблъсък между религии, сблъсък на два типа есхатологии - юдео-християнската и ислямската".

Той обясни, че Газа е своеобразно стрелбище на "Хамас" от палестинците към Израел, докато преди престрелките са били "Хамас" - Израел, но за неща, които са идвали от Ивицата Газа.

"Доналд Тръмп упражни тотален натиск върху палестинците - спря им парите по линия на ООН, закри палестинското представителство във Вашингтон и предложи своята визия, която е алтернативна на визията за два народа - две държави и Йерусалим - разделен на две, като си поделят столицата. Тръмп предложи Израел със столица Йерусалим и палестински територии с висок жизнен стандарт, като трябваше да се налеят около 20 млрд. долара. Очевидно, че през този период на пълна хегемония на Тръмп и САЩ палестинците въобще не бяха в състояние да направят каквито и да е мероприятия", коментира арабистът.

Прогнозата му е до дни да има прекратяване на огъня и ще се стиковат условията за примирие между двете страни:

"Израел иска да бъдат повече въпроси поставени на масата. Палестинците поставят твърдо условието, че Газа и Йерусалим са свързани, докато от израелска страна казват, че Газа и Йерусалим нямат нищо общо".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Владимир Чуков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отломки на разрушена сграда в Газа.

Газа: Неделя е бил най-смъртоносният ден от началото на конфликта

Взаимният обстрел между Израел и ивицата Газа навлезе във втората си седмица. Неделният ден е бил най-смъртоносният от подновяването на военния конфликт. Израел твърди, че през нощта и рано тази сутрин е покосил „десетки терористични цели“ на..

обновено на 17.05.21 в 18:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е в отговор на обявената..

публикувано на 26.06.24 в 16:41
Директорът на джаз фестивала в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието..

публикувано на 26.06.24 в 16:39
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев .  Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов. Борисов: Ще предложим правителство на малцинството "Първият мандат на ГЕРБ, ако не стане..

публикувано на 26.06.24 в 16:37

Медийна грамотност, инструменти и алгоритми

Трябва да дадем повече инструменти, с които да си служат и децата, и родителите, и учителите, когато потребяват информация .  Това каза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ . "Трябва по-често да се говори. Да се намира пътят към децата - как те..

публикувано на 26.06.24 в 16:06
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г.

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.  По-рано Европейската комисия обяви чрез конвергентен доклад, че към момента страната ни не изпълнява ценовите критерии за въвеждане..

публикувано на 26.06.24 в 15:59
Еван Гершкович

В Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович

В руския град Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович 15 месеца след като той беше задържан. Процесът се гледа при закрити врата. Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ..

публикувано на 26.06.24 в 15:34
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в..

публикувано на 26.06.24 в 14:50