Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална археологическа находка реставрират в Плевен

Снимка: Латинка Светозарова

В Регионалния исторически музей в Плевен започват реставрация на уникална археологическа находка. Това е ценен римски надгробен паметник от II-III век, иззет от дома на иманяр и спасен за историческата наука.

В следобедните часове на 19 май от Кнежа е пренесен в Регионалния исторически музей в Плевен близо 700 килограмов надгробен паметник от 2-3 век. Не се знае къде точно е намерен, тъй като от десетина години е бил в ръцете на иманяри. Надгробният паметник е на знатен римлянин от управлението на Римските провинции. За това говори първоначалния оглед.

"Движимият паметник на културата, който вече е в разпореждане на Регионалния исторически музей в Пленен носи характеристиките на класически Рим по своята изработка, по своя стил, по материала. Става въпрос за надгробен паметник от края на II, възможно началото на III век. Говорим за класически римски период. Може би един от най-силните периоди от присъствието на Римската империя на територията на Мизия и на територията на Балканския полуостров. Този род паметници са свързани с почит и отразяване на определено уважение към хора, които са във върха на римската администрация по места", каза за БНР д-р Володя Попов, директор на РИМ Плевен.

Снимка: Латинка Светозарова

Експонатът представлява еднометров четириъгълник:

"От трите страни е с триизмерни фигури, едната му страна е плоска. Фронтално е изобразена персоната, която е била погребана там", допълни в предаването "12 + 3" д-р Попов.

Д-р Попов изрази специална благодарност на екипа на Районното управление в Кнежа с началник Калин Добрев за адекватната и бърза реакция за  спасяването на движимия паметник за историческата наука:

"За да стигне този недвижим паметник до нас, ние сме изключително благодарни и като Министерство на културата и като регионален исторически музей на РПУ Кнежа. Самият факт, че те веднага установиха връзка със специалисти, с нас, след това ни съдействаха за организацията за пренасянето на този 700-800 килограмов камък от Кнежа до тук не може да не сме им благодарни".

Снимка: Латинка Светозарова

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиана Измирлиева

Логопедът: Пациент с инсулт или удар по главата, може да загуби способността да разбира родния си език

Логопедите помагат не само на деца с говорни проблеми, но и на хора с черепно-мозъчни травми и с инсулт . Логопедът Илиана Измирлиева тази година е номинирана за Логопед на годината в категорията "Индивидуално обучение" . Освен основната дейност, която практикува като логопед, тя преподава и на бъдещите актьори в колеж "Любен Гройс" и в..

публикувано на 24.09.24 в 11:45

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се..

публикувано на 19.09.24 в 09:49
Снимката е илюстративна

Баба, дядо и аз - и "Малка нощна музика" - ноти по време на война

От преди двайсетина години всяка бъдеща майка в големите градове на Израел, очаквайки скоро дете, а след това и с новороденото дете слуша дискове с класическа музика "Бейби Моцарт", "Бейби Бах" или други. Според психолозите такава музика влияе добра за развитието на зародиша. Това лято в един от културните домове на Тел Авив бе много популярно..

публикувано на 17.09.24 в 12:49
Елена Хайтова

Елена Хайтова: Ако баща ми знаеше, че не чуждите думи са беда, а опростачването на езика

Хайтов много се гневеше на чуждите думи в българския език, но ако знаеше, че не това е бедата, а това, че езикът ни много се опростачва .  Това каза пред БНР Елена Хайтова, дъщеря на писателя Николай Хайтов.  "Все пак чуждите думи внасят своя колорит. Но да казваш нещо от незнание или малокултурие, това е смешно. ...  Написала съм едно есе точно за..

публикувано на 16.09.24 в 19:23

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори . Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник две наредби за промени в условията при обучението.  Диалогът е нарушен, казва Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка . А министерството на транспорта обяснява, че..

публикувано на 15.09.24 в 16:00
проф. Юри Кълвачев и проф. Илза Пъжева

Проф. Илза Пъжева: Няма ИИ без естествен. Естественият интелект има крайната дума

Между 12 и 15 септември българската структура на германската научна правителствена фондация "Александър фон Хумболт" организира Хумболтов колегиум на тема: "Човекът и изкуственият интелект в науката и обществото". Форумът ще събере млади и утвърдени български и чуждестранни специалисти в София в "Гранд хотел Милениум". Те ще дискутират..

публикувано на 11.09.24 в 10:54