Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Янг Джей пред БНР: Искам да дам на всички хора и на мен самия вяра

Джо Янг Джей
Снимка: личен архив

"Започнах да правя музика, защото мисля, че имам усет да говоря, да изпратя послание към хората, говорейки за това. Ние всички искаме да сме специални, важното в песента са думите и аз искам да споделя моето мнението или чувствата ми с музика, да направя хората по-щастливи или тъжни. Понякога ние имаме моменти, в които искаме да плачем и ни трябва песен за това", каза за БНР Джо Янг Джей, известен с псевдонима Араунд, който живее в столицата на Южна Корея - Сеул.

На въпрос кои са моментите, които го провокират да създава музика Джо Янг Джей отговори:

"Ще споделя пример с една конкретна песен, озаглавена “Чистя стаята си”. Аз наистина почиствах помещението си и открих много ненужни вещи. Има много неща, които се случват в живота ни и те не са само материални, но говорим за чувства - тревоги, за ненужни емоции, както и за други, отнасящи се дори до това какво ядем. Важно е какво ще ядем, но идеята, която искам да споделя е, че има много неща, които не са нужни и важни да стоят в ума ни и живота ни. Това, което искам да кажа на хората е, че трябва да се фокусираме над важните неща в живота! Това е посланието на тази песен и вероятно е отговорът на въпроса ви".

Той сподели, че семейството и приятелите му са важни в живота за него:

"Вярата в самия мен, в хората, в човека постоянно. Искам да дам на всички хора и на мен самия вяра. Може би е трудно да вярваме в човек, защото няма гаранция, но да, доверие. Доверието е важно - доверие в мен и в хората, в личностите. Друго важно за мен е здравето, любовта, любов към партньора и семейството. Това са важните неща. Имаше една ситуация, момент - аз бях в метрото и видях поема.Нямаше име на автор на поемата. Тя просто ме вдъхнови. Понякога идеи идват от приятелите ми, говорейки и споменавайки дори думи като “какво ще ям”- това ме вдъхнови и написах песен с това заглавие и текст. Заглавието е Магия - това е магията, която ме кара да се чувствам добре. Написах тази песен, когато бях в метрото и видях една поема. Не помня точния момент, но се говореше за сладолед, сладък и студен и аз почувствах студа през лятото. Усетих как хората могат да се почувстват добре само при мисълта за нещо, за някого, за любовта. Представата за любимия човек, човекът, когото харесвам, само представата за тях, мисълта за тях, ме кара да се чувствам добре. Да, това е мечтата, тази мисъл имам предвид", допълни в предаването "Закуска на тревата", Джо Янг Джей.

Джо Янг Джей                                      Снимка: личен архив

По думите му промотирането в социалната медия не означава да е онлайн:

"Аз мога да пея на улицата в ключови места или университети, с банери за промотирането. Как социалната медия помага на артиста. А мисля, че едно от големите неща е, че независимо че съм в Корея и не пътувам в момента, много от феновете са от чужбина - Филипини, Европа, Нова Зеландия. Това е големиян акцент на социалната медия и промотирането в нея. Когато използвам Фейсбук, Истаграм, Тик Ток, YouTube - успявам да добавя много фенове от чужбина. В Корея също ме откриват в интернет. Социалната медия ми помага, защото много чуждестранни фенове ме откриха. Корейските последователи са по-запознати с музиката ми и ме следват само заради нея - те са в Истаграм, Саунд Клауд, Мелон - платформа за музика от типа на Спотифай. Последователите във фейсбук са привлечени повече от личността ми, като певец, но също и като човек". 

Той има магистратура по дигитална музика, но прави своите песни с акустична китара. 

"Обичам звука на акустичната китара от дете. Свирих и бях развълнуван и обичах да свиря на китара. Чувствах се комфортно да пея, да пиша и свиря. Обичам звука на китарата и се превърнах в композитор и автор на песни и я предпочетох повече от хип-хоп. Не изоставих рапа, но обичах китарата и звученето й повече. Понякога правя и дигитални озвучавания като в песента ми “врум врум”.

Повече можете да чуете в звуковиа файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21