Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Симеонов: Трябва да се преборим с тези две язви- корупцията и недобрата работа на съдебните и правоохранителни органи

България има добри макроикономически показатели, посочи още експертът

Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП
Снимка: Божидар Любенов

„В последно време у нас се наблюдава едно разделение в различни посоки, така е и в бизнеса – между млади и по-утвърдени, затова искаме да покажем и младото поколение бизнесмени, което е много образовано и квалифицирано и да свържем двете поколения, за да обединим техните предимства“, коментира пред БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Днес ще се проведе конференция, организирана от палатата на тема: „Мост между поколенията в бизнеса“. На събитието ще бъдат представени както млади предприемачи, така и вече утвърдени български индустриалци.

„Постиженията, които досега са направени, те не са случайни, правени са по метода проба – грешка, а след промените в България се изгуби доста капацитет, заради липсата на образование по предприемачество. Сега вече, за щастие, не е така благодарение и на нашите усилия. Предприемачество се учи още от 1 клас, но резултатът ще бъде след 20 години", каза Симеонов в "Преди всички".

За скандалите около Българската банка за развитие Симеонов коментира:

„Банката за развитие е една от възможностите за развитие на бизнеса, очевидно е, че има много пропуски там, но банката е държавна и държавата е тази, която трябва да проследи нейните структури и да види как се изпълняват функциите и.

Но в БТПП има и Съвет по инвестиции, който обединява банки, различни други източници на финансиране, а в приоритетите на Асоциацията на работодателите е увеличаване на възможностите за набиране на средства и чрез фондовата борса, това е важно да го знаят и младите".

Симеонов посочи още, че е много важна инвестиционната среда в една държава:

"Лошата работа на съдебната система, лошата работа на държавните институции по контрола на начинът, по който се осъществяват инвестициите, това оказва влияние на процесите в бизнеса като цяло“. И още:

„Трябва да се преборим с тези две язви - корупцията и недобрата работа на съдебните и правоохранителни органи. Бизнесът е оцелял до момента, защото търговците могат да прибегнат до арбитражния съд към БТПП, който е много по-бърз, професионален, но нека да кажем и, че България има добри макроикономически показатели. Който и да дойде на власт, той ще има добра база за понататъшното развитие, нисък сравнително държавен дълг, ниските данъци си останаха, имаме предпоствки българската икономика да дръпне по-бързо напред", заяви още председателят на Българската търговско-промишлена палата пред БНР.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправен пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30

Българите в Гърция ще могат да гласуват в 28 секции

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор.  Не са..

публикувано на 03.06.24 в 11:24
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15

"Таймс": Българите експлоатираха компютъра, който казва "да"

В голяма статия, озаглавена "Българите експлоатираха компютъра, който казва "да", вестник "Таймс" пише, че британската нация дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов за разкриването на бандата български измамници, възползвала се от "великодушието и неадекватността" на Министерството на труда и пенсиите на Острова. Ако отчета на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат..

публикувано на 03.06.24 в 11:05