Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Влади Калинов: Не можем да вкараме държавата в приключение, което да струва стотина милиона

Въпросът със спирането на строителството на „Златен век“ вече не стои, остава другият - дали строежът е законен или не, коментира новият началник на ДНСК

Влади Калинов
Снимка: БГНЕС

„Ние представляваме държавата. Не можем да си позволим да я вкараме в приключение, което може да й струва стотина милиона.“ Това заяви в интервю за БНР новият началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Влади Калинов по казуса „Златен век“.

Включването и на външни специалисти в  започналата проверка арх. Калинов обясни така:

Случаят е толкова уникален и заплетен, че отговорността, която трябва да поемат юристите на Дирекцията, излиза извън техните компетенции и правомощия. Всъщност, става дума за случай, който се влачи от 1996 година, колкото и да е странно.“

Тогава в подробен устройствен план е било предвидено изграждане на сграда с височина 108 метра на същото място в столичния район „Лозенец“, уточни Калинов. По думите му целият проблем се корени в устройственото планиране, заложено тогава. Калинов обърна внимание на факта, че държавата е изключена от санкционирането на подробните устройствени планове и те са изцяло в ръцете на общинските власти, има единствено съдебен контрол.

Снимка: БГНЕС

Основният проблем, който се явява при „Златен век“, е промяната в Закона за устройството на територията от 2017 г., с която се удължава срокът на действие на разрешенията за строеж на всички обекти от тази категория, подчерта Влади Калинов.

„Ние го познаваме като „закона „Артекс“. Този закон, когато е правен, е допусната основна и тежка грешка, непълнота този закон не коментира какво се случва с вече започнатите строителни обекти“, посочи Калинов в предаването „Хоризонт до обед“. Това според него дава възможност на всички заинтересовани или засегнати страни да правят тълкувания. Има диаметрално противоположни мнения на експертите, допълни арх. Калинов.

Въпросът със спирането на строителството на „Златен век“ вече е приключен и не стои, коментира Влади Калинов.

„Пред нас стои ясно поставен въпросът дали този строеж е законен или не е законен, тоест дали има разрешение за строеж или няма. Това е темата, която се обсъжда в момента.“

Арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“  Снимка: Ани Петрова

Арх. Пламен Мирянов и неговата компания твърдят, че разрешението за строежа на „Златен век“ е валидно до ноември 2022 година. Запитан може ли държавата да бъде осъдена от инвеститора за пропуснати ползи, за времето, в което строежът на небостъргача беше спрян, Влади Калинов изтъкна:

„Може, разбира се. Рискът е огромен. Вероятно ще има някакъв иск от порядъка на стотина милиона. Което аз не мога да взема като решение с лека ръка.“

„Не е нормално, създавайки един закон, да залагаш при влизането му в сила ето такива капани, които след това евентуално да вкарат държавата в огромни харчове за неща, които е трябвало да бъдат предвидени, когато е правен законът.“

Отговорността е прехвърлена върху орган, който трябва да поеме всички негативи от действията на различни държавни структури и органи, категоричен е Калинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00