Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът за дебютна литература "Южна пролeт" събра талантливи писатели

Снимка: Йоан Константинов

49-ото издание на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролeт" приключва на 28 май. Победителите ще станат известни в 18 часа, когато на официална церемония ще получат наградата "Пегас" и финансова подкрепа от Община Хасково.

Три дни в Хасково е пролет, "Южна пролет". Градът е наситен с поезия и музика. 

Стамена Дацева участва в конкурса с поезия, с книгата "Градина на ръба".

"За мен беше мечта да участвам в него, тъй като съм чувала много за него. Още преди да издам книга си мечтаех, когато издам да участвам и да мога да бъда тук".

Габриела Манова кандидатства в конкурса с поезия  на "Южна пролет".

"Досега много ми допада факта, че има много нови лица за мен, мога да си общувам със съмишленици и с хора, които досега не съм познавал, да се обогатя".

Млади таланти участваха в литературна знаятчийница.

"Талантът е от Бога, занаятът е от човека. В литературата също има занаят, има неща, които трябва да се научат, да се пробват, да се направят, да се обмени опит и знания", допълни за БНР поетесата Ели Видева.

Здравка Евтимова е член на журито, което ще определи победители.

"За мен имаше много силна поетическа вълна тази година и то не само една книга, няколко книги имаха много високи качества. За прозата имаше много силно присъствие в сферата на научната фантастика и фентъзито, което е знак, че българските млади писатели се сливат с тенденциите и в световната литература. Има един огромен възход и на научната фантастика и на фентъзито. Хората от много млада възраст, от 14-15 години започват да пишат и сега се сблъскахме с много силни такива творби".

Според Евтимова хората, които ще получат награди се отнасят с висока отговорност към създаваните от тях текстове.

"Те имат висока грамотност, но онова, което е първото впечатление е таланта. Понякога човек вижда такава блестяща грамотност, вижда металитература, той пише за книга, книгата я превръща в извор. Тук имахме талант, който се чувства".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06
Дмитрий Юдин

Дмитрий Юдин - гост на Радиооркестъра за откриването на сезона

През месец юни диригентът Константин Илиевски съобщи в Цюрих името на пианиста, който ще солира на Симфоничния оркестър на БНР в първия концерт от новия творчески сезон – това е Дмитрий Юдин, 23-годишен руснак, който учи в Manhattan School of Music в Ню Йорк при именития кубински пианист и педагог Орасио Гутиерес.  Името на Юдин се появи в афиша..

публикувано на 26.09.24 в 14:44