Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Политкоректният плач за Протасевич

Задържане на Роман Протасевич, опитващ се да отрази протест в Минск на 26 март 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лицемерието на западния политически елит е отдавна известен факт. Само че през последните дни то достигна нови сияйни висоти. Премиери, президенти, висши брюкселски чиновници горко оплакаха задържането на беларуския инфлуенсър Роман Протасевич и заплашиха родината му с най-строги санкции, ако той моментално не бъде освободен. Тук няма да се спирам подробно на личността на задържания, който при малко по-дълбоко вглеждане в ситуацията съвсем не изглежда такъв чистичък и беличък, за какъвто ни го представят официозните медии. Първо, има основателни съмнения, че Протасевич и участвал в дейността на неофашистки военни организации в Украйна. Второ, не ми се струва морално оправдано да си стоиш на спокойствие в Полша, както правеше Протасевич откъдето да призоваваш сънародниците си да се бунтуват срещу режима на Лукашенко. Представете си го нагледно. Разположил си се удобно пред лаптопа, пиеш си смутито и подбуждаш беларуските младежи да излизат на бунт. А това на практика означава, че тези хора ще бъдат бити и затваряни. Хайде, като си такъв смелчага, зарежи лаптопа и биозакуската и отиди в Минск физически да протестираш, а не само виртуално. Но явно смелостта не е сред качествата на въпросното лице.

Както казах, по-интересен ми е не Протасевич, а неговите западни защитници. Щях да повярвам в искреността на тяхното възмущение, ако бяха реагирали със същия плам при всички подобни ситуации в недалечното минало. Например, в онзи случай, когато през 2013 г. насилствено беше приземен самолетът на боливийския президент Ево Моралес. Принудиха самолета  да кацне,, а после го и обискираха, защото имаше информация, че в него пътува Едуард Сноудън. Тогава нямаше възмутителни декларации по повод това явно нарушаване на всякакви писани и неписани правила. Нямаше специални заседания на брюкселските чиновници. Нямаше заплахи за санкции. А Едуард Сноудън заслужаваше много по-голяма защита от онова беларуско тамагочи. Най-малкото, защото разкри една ужасяваща картина на подслушване и следене, създадена от американските специални служби.

Случващото се с основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж също не предизвика буря от възмущение от страна на западния политически елит. Човекът изкара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, без да може да излезе навън. От две години е в британски затвор, често наричан „британското Гуантанамо“,  а защитата му прави всичко възможно да не бъде екстрадиран в САЩ, където го очакват 175 години затвор. Както и на Сноудън. А именно благодарение на изнесените данни от Асанж ние научихме множество мръсни тайни на световната дипломация. Видяхме документи, които едно към едно показват, че  красивите приказки за защита на свободата и демокрацията са за непоправимите наивници, а голямата политика се движи единствено от личните интереси на великите сили. Вероятно затова представителите на тези велики сили не защитиха Асанж, а сега се мятат на амбразурата в защита на един съмнителен персонаж.

Освен за лицемерието на западния политически елит, си мисля и за още нещо тези дни. Дали организаторите на  пламенната защита на Протасевич са движени единствено от идеалистични подбуди? Дали в основата на кампанията им не стои най-обикновен страх? Защо страх ли? Ами защото отсега е ясно, че попаднал в ръцете на беларуските спецслужби, този инфлуенсър няма да се държи като героя Антон в прословутата балада на Веселин Андреев, ами за отрицателно време ще си каже всичко. Включително и за това кой и с какви средства финансира беларуската опозиция, кои са западните кукловоди, стоящи зад протестите. Защото в приказките за „спонтанния народен гняв“ има също толкова истина, колкото в твърдения за някакви принципи, от които била движена международната дипломация. Вдъхновителите на хора като Протасевич в никакъв случай не биха искали техните марионетки да бъдат задържани. Не защото ги е толкова грижа за здравето на марионетката. Единственото, от което се вълнуват е да не би да станат ясни схемите и финансовите потоци, с чиято помощ се произвежда т.нар. „автентично гражданско общество“.  Именно страхът от подобни разкрития кара разни високопоставени фактори да защитават съмнителни персонажи. Допускам, че има хора, които вярват на тези алабализми. И тъй като знам, че има и немалко хора, които са убедени, че земята е плоска, подобна вяра в искреността на западните лидери изобщо не ме учудва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33