Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ носи духа на световнопризнат творец

Снимка: Ани Петрова

В сърцето на Плевен има едно място, което носи духа на световнопризнат творец  - акад. Светлин Русев, който си отиде от този свят внезапно преди 3 години. Носи и духа на един голям благодетел, дарил на родния си град шедьоври от своята колекция. 

Дьолакроа, Гойя,  Кете Колвиц, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега, Реноар. Това са майстори, чиито творби могат  да се видят в Плевен. Заедно с творби на български майстори на рисунката и графиката те са част от дарението на акад. Светлин Русев на родния му град. Творбите могат да бъдат видени в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“.

„Едно специално място, не само за нас, които работим тук , но и за целия град, дано гражданите на Плевен го оценяват, а тези, които не подозират, че го има да заповядат, да дойдат, защото тук могат да се докоснат до шедьоврите не само на българското изкуство, на най-големите автори, особено от началото на XX век, но също така да се докоснат до европейското изкуство, до големи имена. Той е събирал най-доброто и най-хубавото“, каза за БНР галеристът Ваня Дочева.

В галерията могат да бъдат видени творби на големите майстори от първата половина на XX век.

„Тук могат да бъдат видени Илия Бешков, Никола Маринов, който присъства с най-прекрасните си работи, които е правил в живота си - картина „Помакинче“ . Никола Петров със  „София- зиме“, Майстора, Елена Карамихайлова, Иван Лазаров, Ангел  Спасов като автор и скулптор, Иван Ненов, Кирил  Петров, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев  и български икони“, допълни Дочева в предаването „Закуска на тревата“.

С галерията е свързана и Мария Мескин, която 25 години посрещаше посетители в нея.  Тя и нейният съпруг - известният скулптор проф. Кирил Мескин, говорят с респект за академик Русев, с когото са свързани до неговите последни мигове:

Ролята на Светлин Русев беше уникална, беше несъизмерима, беше голяма във всички посоки на живота, защото той беше не само един голям световен художник, не само ръководител на Съюз на художниците в България, той беше и общественик, и държавник, но може би една от светлите му дейности е дарителството. Аз откакто го познавам той непрекъснато дарява години наред. Естествено най-голямото дарение направи на родния си град с подписан договор, той дари голяма част, почти цялата колекция, която беше събрал изобразително изкуство. Невероятни шедьоври, които стоят в Плевен, за гордост на Плевен, за този, който може да ги оцени , за този, който може да им се порадва и има потребност да се срещне с големите духовни постижения на човек на тази земя“, каза Мария Мескин.

Ценното богатство се опазва за поколенията благодарение на грижите на Общината:

Много художници са подарявали на родните си градове свои произведения, но това дарение, което академик Светлин Русев направи на Плевен през 1984 година, няма аналог в българското музейно дело. Колекцията е удивителна. Плевен е единственият град, където могат да видят оригинали на световно известни европейски художници. От 1984 година до днес Община Плевен се грижи с отговорност и удоволствие за тази единствена, неповторима галерия, която е настанена в уникалната стара градска баня, построена във Византийски стил от известния български архитект Никола Лазаров", каза Стефка Григорова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната оперна звезда Соня Йончева - Томбола за билети за концертното изпълнение на операта “Тоска“ от..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42
Румяна Пелова

Румяна Пелова събра стихове и разкази в "Палава детска книжка"

Прекрасна книжка от стихове и разкази е написала и издала съвсем наскоро Румяна Пелова от Перник. Тя и така се казва "Палава детска книжка". Интересни свежи илюстрации, хубав стих, чудесен  допир до света на детето и неговото светоусещане. В разказите главна героиня е нейната внучка Вероника под името Роня хулиганката. Късмет е да имаш..

публикувано на 02.06.24 в 05:19