Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

The Book Club Sofia обединява хора с различни професии

Основателите на клуба Даниела и Стефанова за книгите, хората и неслучайните срещи

Даниела Марчева и Вероника Стефанова
Снимка: Иван Русланов

Даниела Марчева и Вероника Стефанова обединяват хора с разнообразни професии в своята инициатива The Book Club Sofia

"Неспирно набираме нови членове и се разрастваме. В последната една година развиваме дейността на клуба ни, стараем се да стимулираме четенето", каза в предаването "Нощен Хоризонт" Даниела Марчева. 

Вероника е генетик по професия. Даниела е финансист. 

Идеята на клуба е да обедини хора с различни професии зад каузата на книгите

"Имаме страшно различни хора в клуба. Имаме журналисти, микробиолози, финансисти и счетоводители. Хора, които се занимават с банково дело. Много е разнообразно. Всички те са хора с хубави кариери, които се стремят да развиват себе си. Ние просто ги събираме на едно място", разказва за дейността на клуба Вероника Стефанова.  

Даниела Марчева разказва, че общата любов към книгите и това да се научават нови неща са ги вдъхновили да започнат дейността на клуба

"Работехме заедно преди. На работното си място винаги бяхме с книга в ръка. В един момент тази наша обща страст доведе до нещо хубаво", допълва Даниела. 

Първата книга, която обсъждат като литературен клуб, е "Чудовищен" на Алекс Флин. В началото са три момичета. 

"Това беше нашето бягство от ежедневието, от работата и проблемите. Все повече хора обаче започнаха да питат какво правите след работа. Къде ходите, какво обсъждате. Колеги от нашето обкръжение започнаха да се присъединяват, както и техни приятели", разказва още Даниела. 

Интервюто с Даниела Марчева и с Вероника Стефанова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54