Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските власти незаконно са издали хиляди паспорти

Правителството на Кипър е издало в нарушение на закона хиляди паспорти по схемата „гражданство срещу инвестиции”, установи независима анкетна комисия, създадена специално да разследва спорната програма. Окончателният доклад след 9-месечната ѝ работа бе връчен в понеделник на главния прокурор на страната Георгиос Савидис.

53% от решенията на правителството за гражданство на чужденци от трети страни срещу инвестиция от 2,5 млн. евро са незаконни. Те се отнасят за членове на семейството на кандидатите или мениджъри на компании, за които е нямало приет закон. Една трета от останалите 47% не отговарят на всички законови критерии.

Това се казва в представения в понеделник доклад на анкетната комисия, оглавявана от бивш председател на Върховния съд на Кипър. Документът съдържа 780 страници и над 5000 страници приложения.

Разследването обхваща целия период на прилагане на схемата за натурализация на богати чужденци от 2007 г. до август 2020 г. и всички издадени 6779 „златни паспорти”.

Инвестиционната програма е действала с пропуски и недостатъци, почти без регулаторна рамка, при липсващи предпазни клапани, без адекватен контрол, констатира комисията.

Тя препоръча на властите да разгледат отнемането на гражданството в 85 случая, в които получателите на кипърски паспорт са заподозрени в криминални или други престъпления, за да си го осигурят.

Заключенията на комисията идентифицират също така политическа, наказателна и дисциплинарна отговорност за нарушенията.

Главният прокурор Георгиос Савидис и правителството заявиха, че докладът ще бъде задълбочено проучен и ще бъдат предприети необходимите действия.

Програмата бе прекратена от правителството от 1 ноември миналата година след международен скандал, който доведе и до оставка на председателя на парламента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Държавната болница в Никозия

Кипър с допълнителни инвестиции в здравния сектор

Кипър обяви допълнителни инвестиции в здравния сектор. В страната вече са ваксинирани 55% от населението. Здравният сектор на Кипър е в радикално преструктуриране, за да се осигури още по-ефективна и модерна здравна система и да се подобри..

публикувано на 07.06.21 в 09:20

Проф. Никос Тримиклиниотис: Резултатите от изборите в Кипър отварят труден период за страната

„ Изборните резултати в Кипър са разочароващи“ . Това каза пред БНР проф. Никос Тримиклиниотис, професор по социология в Университета на Никозия.  „Ние сме водени към много поляризирана реалност, където има дистанциране между институциите и..

публикувано на 05.06.21 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по..

публикувано на 27.09.24 в 19:38
Володимр Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви при срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната между двете държави, съобщават Ройтерс и Франс прес...

публикувано на 27.09.24 в 19:31

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари в Бейрут

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут.  В града са чути силни експлозии, на места се издигат гъсти кълба дим, предават кореспонденти на световните агенции.  Телевизия, свързана с..

публикувано на 27.09.24 в 19:04
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги..

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс...

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите..

публикувано на 27.09.24 в 17:49