Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява

Голяма част от населението работи зад граница, други купуват имоти в градовете

Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Над 400 са сезонните работници от доспатското село Бръщен, които изкарват прехраната си във ферми във Великобритания.

Последните трима от селото заминават да се трудят по чуждите поля в неделя. Те вече имат и документално уреден статут там.

В годините на прехода сезонната работа в Англия е спасителен пояс за стотици семейства от селото, останали без препитание. Повече от 10 години във ферми работят 30-годишният Ерким Джурелов и 39-годишният Атем Кичуков. Заради пандемията днес им предстоят изследвания.

В самата ферма има отделен кампус за пристигащи и карантинирани. Дори да си с отрицателен тест, 10 дни си в изолация, пояснява Джурелов.

Кичуков работи като шофьор. Джурелов бере ягоди и малини. „Доста часове се работи и се изкарват доста пари.“

Първите сезонни работници заминават още през месец януари, за да подготвят полето, а най-масово тръгват през април, пояснява кметът на Бръщен Кемал Бошнаков.

Зимата селото се пълни – стават около 900 души, сега са около 500. Има останали няколко магазинчета. Ликвидиран е основният поминък – тютюнът.

Атем Кичуков не крие плановете си да изведе и семейството си към Острова. Там му липсва „всичко“ от България, защото камъкът си тежи на мястото. Всичко е шуро-баджанащина в нашата държава“, отбелязва обаче с огорчение той.  

Ерким планира да живеят в България. „Бих се върнал. Тук съм се родил, тук съм израснал. Мислим да си купим апартамент в близкия град Гоце Делчев.“ 

Съпругата му Айше доскоро е била наравно с него в Англия, но сега остава с децата си тук и в очакване.

Надяваме се тази година да е за последно вече. В България има къде да работиш, стига да имаш желание.“

Село Бръщен е едно от многото родопски села, които бавно, но сигурно обезлюдяват. Според кмета Кемал Бошнаков тенденцията за миграция е трайна.

Взеха да остават хора и в Англия. Има поне 10-15 човека, които си купиха къщи, семействата са там, децата, всичко. Започнаха по Пловдив, по Благоевград, София. За 10-15 години кадърният народ ще е всичко по страната.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Оруш

Преди 102 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 102 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-та. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10