Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акрисата Поля Йорданова: Важното е спектаклите да са стойностни

Поля Йорданова
Снимка: Велина Махлебашиева

От читалищните сцени, още като тригодишно дете, когато играе "Котаракът в чизми" Поля Йорданова стигна до Червения килим и спечели "Икар" за ролята ѝ в моноспектакъла "Мечтата на Наташа".

"Много се радвам, че аз със собствени заслуги и със собствена работа и собствен труд съм успяла да впечатля това жури. Освен амбицията до "Икар" ме доведе на първо място Петко Петков, който е директор на Драматичния театър, без който това нещо нямаше как да е възможно. След това Ана Батева, режисьорът Стефан Здравески, Роси Симеонова, без която този спектакъл доста пъти нямаше да минава добре, целият екип, който стои зад това", каза за БНР Поля Йорданова. 

Поля Йорданова играе в Габровския драматичен театър от година и половина. "Мечтата на Наташа" е първият ѝ моноспектакъл. Гради образа на своята героиня - тинейджърка, след дебюта си в "Свекърва". Наградата "Икар" не е първото ѝ признание за ролята. Миналата година беше отличена за най-добра актриса от 12-ия международен фестивал "Моноакт в Косово". "Мечтата на Наташа" е по текст на руската писателка и драматург Ярослава Полинович. Режисьор и преводач на пиесата е Ана Батева.

Освен в "Мечтата на Наташа" и "Свекърва" Поля играе в постановките "Любовни истории" и "Руски вечери с микроскоп" на Габровския драматичен театър. Според нея важното е спектаклите да са стойностни.

„Стойностни за мен, ако някой ме пита какво визирам под стойностни, не мога да кажа, но аз имам едни критерии, които съм си наложила сама на себе си“.

Младата актриса завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. Нейна състудентка е Мария Бакалова. Времето в академията я свързва и с актьора Александър Тонев, номиниран за "Икар" за поддържаща мъжка роля.

Окуражена от признанието Поля Йорданова казва, че продължава още по-амбицирана.

"Много ми се работи в моноспектакли, поне така си мисля, но моноспектакълът е много интересно нещо. Той въобще не е като другия театър".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21