На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение да се подкрепи забраната за употреба на титанов диоксид като хранителна добавка, но да има преходен период за хранителната индустрия не по-кратък от 18 месеца. Това обясни в интервю за БНР главен асистент Светла Петрова от дирекция „Състав на храните и потребителски продукти“ към Националния център за обществено здраве и анализи.
Европейското законодателство предвижда преоценка на добавките към храните, включително на оцветителите, когато има нова научна информация. През 2018 г. е излязло ръководство на Европейската агенция по безопасност на храните, което третира темата за риска от прилагането на наночастиците.
Титановият диоксид е преоценен за безопасност още през 2016 година. Тогава заключението било, че тази добавка не поражда загриженост относно нейната канцерогенност, заяви гл. ас. Светла Петрова в предаването „Хоризонт до обед“.
Редица изследвания обаче показват, че „има вероятност размерът на частиците титанов диоксид евентуално да предизвика разкъсване на веригите на ДНК, но без да предизвикват генни мутации“, отбеляза тя.
Според Петрова заключенията на Европейската агенция по безопасност на храните са вид презастраховане, защото резултатите за токсичност от различен тип не са категорични.
Технологичната функция на титановия диоксид е изцяло естетична - с идеята да придаде бял цвят на храната, която била безцветна, посочи Светла Петрова.
Титановият диоксид е смес от частици, които могат да се определят като наночастици, допълни експертът.
„И поради своя изключително малък размер е възможно те да преминат през защитните бариери на човешкото тяло.“
В природата титановият диоксид се среща като минерал, има кристална структура, а за техническите цели, за които се използва, се раздробява на бял прах.
„В хранително-вкусовата промишленост той се влага на принципа „колкото е необходимо“, което означава спрямо законодателството, че се използва в съответствие с добрите производствени практики“, уточни Петрова.
Титановият диоксид се среща главно в сладкарски изделия - торти, сладолед, бисквити, сладкиши и тестени изделия, особено популярни сред децата, допълни Петрова. Именно това по думите й поражда опасения, че „тази уязвима част от населението всъщност е прекомерно изложена на това вещество“.

Титановият диоксид се среща не само в хранителната промишленост. Той се съдържа и във филма, който покрива фармацевтичните продукти и лекарствата.
Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл.
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..