Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Светлана Велизарова: Препоръчвам ваксинация на деца с хронични заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"При децата на възраст между 12 и 15 години не беше силно предаването на коронавируса към възрастните. "Най-опасни" бяха учениците в гимназия и студентите. По-големите имат повече контакти, събирания, вероятността при тях да настъпи заразяване е далеч по-голяма. Редно е да се ваксинират децата над 16-годишна възраст". Това каза пред БНР проф. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника в белодробната болница "Света София". 

Заради множество постъпили запитвания Министерството на здравеопазването информира, че от 3 юни децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 с ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

Тя препоръча ваксинация на деца с хронични белодробни заболявания

"Тежко Covid-19 протича при тинейджъри с наднормено тегло. Като правило заболяването протича леко, дори безсимптомно. При децата обикновено няма наблюдавани ковидни пневмонии, както е при възрастните", допълни проф. Светлана Велизарова в предаването "Нещо повече". 

Според проф. Велизарова ефектът на Covid-19 върху децата е по-скоро психологически, отколкото чисто здравословен

Интервюто с проф. Светлана Велизарова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Деца над 12 г. без специфични заболявания могат да се имунизират срещу Covid-19

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че децата над 12-годишна възраст без специфични заболявания могат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. „Ние сме попитали експертните съвети и вероятно до края на седмицата ще получим от..

публикувано на 22.06.21 в 12:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави,..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив,..

публикувано на 02.06.24 в 14:27