Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венеция Караманова: Шестте десетилетия на Детския радиохор са много авторитетна школа

| обновено на 29.06.21 в 08:55
Венеция Караманова
Снимка: Ани Петрова

"Шестте десетилетия на Детския радиохор са една много авторитетна школа". Това каза в предаването "Нещо повече" Венеция Караманова, диригент на Детския хор на БНРудостоен от държавния глава с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината му.

"Всяка награда е ценна и важна за нас, но най-най-важното неща са пълните зали и любовта на публиката", уточни тя.

Венеция Караманова сподели, че е предизвикателство да се научи човек да ръководи детски хор и то на такова ниво:

"Макар и съставен от деца – от 7 до 18 години, тяхното изкуство е на професионално ниво и това изисква от екипа, който работи с децата - диригенти, пианисти, организатори – да дадат максимума от себе си. Порастваме покрай децата".

Маестра Караманова подчерта, че отношението към децата в Радиохора е като "към равноправни творци, с които заедно правим дадено произведение".

Произведения на Детския радиохор са вече част от обучението по музика в българските училища, което диригентката определи като голямо признание:

"Защото популяризира хоровото изкуство сред малките деца. Хоровото изкуство е най-социалното изкуство. Може би затова интересът към Детския хор на БНР не стихва и винаги има желаещи да бъдат приети малки деца".

Интервюто на Георги Марков с Венеция Караманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21