Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успокояване на изборната обстановка след решението на ЦИК за попълваните декларации

17 672-ма са гласувалите в 65 секции от общо 112 в Турция

Сбиване на опашка за гласуване в избирателната секция в Бурса

| обновено на 11.07.21 в 22:56
Снимка: БГНЕС

17 672-ма са гласувалите в 65-те секции в Турция, за които отговаря генералното ни консулство в Истанбул. Всички 112 секции в южната ни съседка затвориха без удължаване на изборния ден.

9144 души са гласували в Бурса днес, където имаше 33 секции. В останалите 32 секции, от които 25 в Истанбул, своят глас са дали 8528 души. За сравнение на предишния вот през април в района на Истанбул бяха гласували малко над 6 хиляди души.

Резултатите от протоколите от машинното гласуване в двете секции в квартал „Авджълар“ показват, че очаквано на първо място е ДПС с 579 гласа общо.

На второ място се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС, която за първи път тази година се опита да привлече гласоподаватели сред изселниците в Турция. За тях са гласували 52-ма души в „Авджълар“, на трето място се нареди БСП с 20 гласа.

Изборният ден в Истанбул приключи с празни секции. През целия ден нямаше опашки, нито пък проблеми с машините.

Електронният вот не затрудни повечето граждани с български паспорти в Истанбул. В началото на деня имаше напрежение в секциите в „Авджълар“ и в секцията в консулството ни в Бурса, което беше предизвикано от едни и същи хора, определящи се като доброволци, които следят за изборни нередности.

Обстановката в Турция се успокои след решението на ЦИК, че декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, независимо къде са попълнени и подписани. По-рано днес застъпник на една от партиите провокира напрежение в една от секциите в Истанбул, тъй като, според него, попълването на декларациите извън помещението означава неправомерно изнасяне на изборни книжа.

Заради същия проблем в секция в Бурса се стигна до пререкание и намеса на полицията. 

5400 са гласувалите на днешния парламентарен вот български граждани в Истанбул, сочат данните към 16 часа. В двете секции в Авджълар към 17 часа гласувалите са 637. 

Изборният ден в Турция започна с напрежение при попълването декларациите за гласуване в чужбина. Група, която се определя като доброволческа, оповести, че има нередности по време на вота.

В двете секции с машинно гласуване в Авджълар в Истанбул се стигна до намеса на турската полиция и крясъци, а БНР записа следния диалог:

„- Аз ще ви изкарам, моля ви.

- Как ще стане това?

- Ей сега ще извикам полицията!

- Полицията беше.

- В този салон не искам никой чужд човек. Аз навънка ще изляза, ще ми обясните каквото трябва и ще ви пусна!“

Напрежение имаше и в секцията в консулството в Бурса. Там двама застъпници на партии са влезли в сблъсък и единият от тях е подал жалба в полицията.

Обстановката бързо е овладяна, разказа  Садик Йълмаз от организацията "Балгьоч" в Бурса:

"Ние дойдохме да проверим. С консула говорихме. В момента няма никакви трудности. Няма никакъв случай тука".

По обяд ЦИК излезе с решение, което Министерството на външните работи разпрати спешно до всички дипломатически и консулски представителства и то гласи, че декларацията може да бъде попълвана навсякъде извън секцията, но подписът се полага пред членовете на СИК.

Това очаквано успокои ситуацията. Иначе вотът с машини тук тече бързо и гладко.

Местни организации бяха превели на турски упътването за гласуване с машина:

„Направихме от същото, обаче си го преведохме на турски и им обясняваме как трябва да използват вотовете си“.

Много от хората излизаха от секциите като отличници, издържали изпит, и доволни, че са успели да се справят:

„Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате като нас, очила“.

Има все пак възрастни, които се затрудниха доста и бяха необходими понякога и 20 минути, за да дадат вота си - с инструкции от дистанция на член на СИК:

„Натискам, натиска - не става. Не се сменя просто“, сподели гласоподавател.

В квартал "Гюнешли" в Турция в двете секции се гласува само с хартиени бюлетини. Опашката там обаче беше доста по-малка. Изборният ден продължава до 20.00 часа.

Декларациите за гласуване в чужбина ще се приемат, независимо от това къде са попълнени. Те обаче следва да бъдат подписвани пред членовете на СИК.

От Министерството на външните работи съобщиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от днес е  приела декларациите по чл. 33, ал. 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните книжа, да бъдат приемани, независимо от това къде са попълнени и подписани от избирателите.

МВнР е уведомило за това решение в спешен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните избирателни комисии извън страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

465 плажа в Италия получиха "син флаг"

465 плажа в Италия получиха син флаг тази година, който е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на крайбрежните зони в целия свят Отличени са 14 италиански морски курорта. Син флаг ще се развява на 465 плажа, принадлежащи на 236 общини - един рекорд в сравнение от преди 3 години, когато тези плажове бяха само 201...

публикувано на 18.05.24 в 19:22
Пропалестинска демонстрация в Лондон, архив.

Голяма пропалестинска демонстрация в Лондон

В Лондон е в ход голяма пропалестинска демонстрация, която съвпада с отбелязването на 76-тата годишнина от "Накба" - дума на арабски, която означава "катастрофа" и се използва от палестинците, за да опишат възникването на Израел.  Кампанията за палестинска солидарност (PSC), която организира протеста, заяви, че походът, започнал близо до сградата на..

публикувано на 18.05.24 в 19:07
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние, който беше приет на фона на масови протести. Ветото обаче има по-скоро символичен характер предвид съотношението на силите в парламента. В телевизионно изявление Саломе Зурабишвили обясни, че е наложила вето на закон, който противоречи на..

публикувано на 18.05.24 в 18:54

Кораб потъна край румънския бряг на Черно море

Кораб, плаващ под флага на Танзания, потъна край румънския бряг на Черно море; осем души са спасени, трима са изчезнали. Корабът е потънал тази сутрин в Черно море на 26 морски мили от село Сфънту Георге, окръг Тулча, съобщи Румънската служба за корабоплаване, цитирана от Аджерпрес. На борда на плавателния съд е имало 11 души. В спасителната..

публикувано на 18.05.24 в 18:41

Германски политици с критики към екоактивистите, блокирали летището в Мюнхен

Политици от различни партии в Германия реагираха с остри критики на блокадата на летището в Мюнхен от екоактивисти днес. Рано сутринта група протестиращи проникнаха на летището и създадоха проблеми на трафика. 60 полета от и до летище Мюнхен бяха отменени или се забавиха днес заради протестната акция на екоактивисти от движението "Последното..

публикувано на 18.05.24 в 18:07
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израел ликвидира в Рафах един от командирите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидира при въздушен удар един от командирите на "Ислямски джихад" в източната част на град Рафах, съобщи военната пресслужба. 28 палестинци, сред които жени и деца, са били убити при друг въздушен удар по градчето Бейт Лахия в северната част на Газа.  От Тел Авив заплашиха с още по-твърди действия спрямо "Хамас", след като бяха..

публикувано на 18.05.24 в 17:53
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32