Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи в Румъния гласуват в една-единствена секция в страната

| обновено на 11.07.21 в 15:05
Снимка: Ася Пенчева

Хиляди са българите, които живеят и работят на територията на Румъния, но за тези извънредни парламентарни избори бе разкрита една-единствена секция – тази в посолството ни в Букурещ.

Без машина за гласуване, но с добра организация протича изборният ден в Букурещ. Едва 39 души бяха заявили да гласуват тук и това е причината да няма доставена машина за гласуване. Към 10,30 часа обаче бяха гласували вече близо 50 българи – повечето с декларации.

Вотът днес бе и добър повод за среща между сънародниците ни – с баница.

Коментар за организацията и активността на избирателите направи Екатерина Бибишкова, председател на СИК в Румъния:

"Както беше през април, така е и сега. Активността си е нормална. В Румъния живеят много българи. В Букурещ има много българи, но не всички идват да гласуват".

В Румъния има историческа българска имиграция и нова икономическа. Преди 50 години половин милион души само в Букурещ и околностите са заявили по време на преброяването на жителите на страната, че са българи. Те обаче намалели до 30 000 за цяла Румъния през 90-те години на миналия век, а през този едва 8 500 души се определят като българи, разказва Антон Канчев, председател на българското дружество в Румъния.

„Почти във всеки окръг, румънски, в Южна Румъния, да кажем, има българска общност. Българите в Румъния са една част католици, една част православни. Българите, които са съхранили езика си, културата си и които в днешно време са се обявили за българи, са българите католици. При тях религията е спомогнала за това съхранение на идентичността. Православните са се претопили“, отбелязва Канчев. Това по думите му се дължи на големите репресии в миналото срещу хора, които са говорели български – те не са успявали да си намерят работа, били са плашени и пр.

Снимка: Ася Пенчева

Странно е, но разбираемо, че историческата диаспора не участва в изборите, организирани от българската държава, не толкова заради незаинтересованост, а поради морални задръжки, коментира Антон Канчев. Той обясни, че манталитетът в Румъния е по-скоро за лоялност към държавата, която в случая осигурява възможност за живот и препитание.

Каква е днешната българска нова миграция към Румъния според Екатерина Бибишкова, която работи в Букурещ, а днес бе и председател на секционната комисия:

„Има лекари, зъболекари, хора в търговията, в мениджмънта на високи позиции. Тук, в Букурещ не идват да мият чинии.“

Любомир Николов е дългогодишен секретар и активист на българската общност в Румъния. Той обобщава какво очакват от новото правителство българите на север от Дунава. 

„Българите в Румъния очакват малко, но да бъде от сърце. Ние сме от години тук. Моят дядо е дошъл през 1922 г. Той е основал това дружество и аз се чувствам длъжен да помагам и да поддържаме българщината в Румъния. Трудно е. Не видях с нещо да са помогнали от българската държава“, коментира Николов.

Докато властта се интересува повече какво става по далечните Британски острови или в сърцето на Европа, то на стотина километра от границата ни с Румъния опазването на историческата ни национална памет е трудна работа. Често на границата с невъзможното. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Радуй политик не стъпва, гласуват "за по-малкото зло"

В пернишкото село Радуй депутат или кандидат за депутат не е стъпвал от години . Нито един от стотиците претенденти да коват законите на страната не е дошъл в селото, за да види как живеят хората тук. "Няма ги. Никой няма тук. Нито преди избори, нито след избори . Политиците гледат собствения си интерес." А проблемите не са малко. Те..

публикувано на 27.10.24 в 12:21

Бяла Слатина за вота: "Загубили сме интерес, защото сме много "добре"

Изсечен от камък бюст на Цола Драгойчева на площада , носещ нейното име, в родната й Бяла Слатина, се взира в градския център, наскоро ремонтиран с евросредства. Какви са настроенията преди поредния предсрочен вот: " Загубили сме интереса вече. Защото сме много "добре" . Какво ни е? Безпаричие." "Млади хора – всичко отишло по чужбина...

публикувано на 27.10.24 в 09:34
Димитър Пишев

Актьорът Димитър Пишев: Ние сме кукли в ръцете на недобронамерени кукловоди

"В кукления театър куклите оживяват. Как оживяват? Чрез кукловодите." Това казва пред БНР Димитър Пишев, професионален куклен актьор и кукловод от Русе.  " Искаме или не, ние сме кукли , но за съжаление, в ръцете на недобронамерени кукловоди." Пишев изтъква, че в кукления театър е необходимо взаимно уважение и обич между куклата и..

публикувано на 27.10.24 в 09:13
Сузан Генова и Лидия Витанова (от ляво на дясно)

Лидия и Сузан - две майки за повече грижа за децата с редки и злокачествени заболявания

Срещнаме ви с две жени, докоснати по най-силния начин от болката. Те са майки, чули за децата си диагнози на нелечими заболявания . Емоционално са преминали през целия спектър на болката, а физически са направили всичко възможно да се справят с последствията от нея. Оцеляли са в болката.  Може би са я приели, може би са я разбрали и затова..

публикувано на 23.10.24 в 12:11
 Отец Стилиян Табаков

Отец Стилиян Табаков и отец Алеко за поклонническите центрове у нас

Две са точките за поклоннически туризъм в този район на Североизточна България - Ивановските скални църкви и Басарбовският манастир "Свети Димитър Басарбовски". Ивановските скални църкви са част от голяма лавра от манастир с 15 храма. Не всички са изследвани, но тези, които са видими са защитени от ЮНЕСКО. Ивановските скални църкви..

публикувано на 21.10.24 в 15:00
Ангел Ангелов

Ангел Ангелов за добрата прическа от България до Щатите

В 57-ми епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" гост е фризьорът Ангел Ангелов , който от 11 години живее и работи в Америка. В древен Рим прическата показвала богатството и мястото на хората в обществото . Сложните прически били за богатите, а естествените  и семплите  - за бедните. Казват, че фризьорската професия  води началото..

публикувано на 21.10.24 в 13:00
Елена Петкова

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе. Екипът предоставя социални услуги и е в основата на усилията за деинституционализация на децата в България. Малко известен факт е, че след случая "Могилино", разкрит от британската телевизия ВВС, точно тези хора поеха грижата за децата от този социален дом. Една от най-големите..

публикувано на 20.10.24 в 08:01