Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 70% от европейците възнамеряват да пътуват поне веднъж през следващите 6 месеца

Снимка: Гергана Хрисчева

Най-силните притеснения на туристите са свързани с това да не бъдат карантинирани по време на ваканция, както по и отношение на административните изисквания за различни документи по време на пътувания. Това отказва много хора от желанието да прекосяват граници. Дестинациите с прекалено много рестрикции и голям брой заболели също са отблъскващи за хората, които избират място за своята ваканция. Повече от половината от европейците се чувстват по-спокойни от бързите темпове на ваксинация и въвеждането на единния дигитален covid-сертификат. Пътуванията на преобладаващата част от европейците в следващите месеци ще бъдат в рамките на Европейския съюз и много малък ще бъде броят на хората,  които ще пътуват извън  Европа.

Това показват последните данни на Европейската туристическа комисия, която направи мониторинг на настроенията, двигателите за поведенията за пътувания в 10 големи европейски пазари, между които Германия, Великобритания, Франция, Холандия.

"Covid-19 със сигурност не е зад нас, но европейските правителства са в много по-добра позиция да насърчат пътуванията в региона и в по-голямата част от Европа текат различни форми на икономическо възстановяване. С по-осезаемите премахвания на ограниченията за пътуване очакваме да видим нарастваща потребителска активност в следващите месеци. Нашето изследване показва, че около 70% от европейците възнамеряват да пътуват поне веднъж през следващите 6 месеца, като най-популярни са летните месеци юни, юли, август и септември. Един от всеки двама европейци възнамерява да посети друга европейска държава, било тя съседна или не“, каза за БНР Люблена Димова мениджър проучвания в европейската туристическа комисия.

36% от анкетираните имат силен интерес към пътуване в рамките на собствената си държава.

"Процентът на европейците, плануващи да пътуват извън Европа, остава относително малък - около 10% и в тази посока последните прогнози показват, че вътрешноевропейските пътувания ще представляват около 83% от всички входящи пристигания в Европа през 2021", допълни Люблена Димова.

Според нея бързият темп на ваксинирането срещу Covid в Европа, съчетан с въвеждането на европейския дигитален Covid-сертификат вероятно са най-важните фактори, които засилват духа на  пътуване това лято.

"Според нашето проучване около 57% от анкетираните европейци подкрепят въвеждането на сертификат. Когато става въпрос за въздействие на ваксината, 57% от хората се чувстват генерално по-оптимистично относно планираните пътувания през следващите месеци и година. Докато 54% възнамеряват да резервират пътуване скоро, след като са се ваксинирани срещу Covid-19"

Люблена Димова съобщи, че поляците са най-ентусиазирани да осъществят пътувания.

„Около 82% от тях възнамеряват да пътуват през следващите месеци, испанците също така, около 75% от французите, които сме анкетирали, възнамеряват да пътуват през следващите месеци, италианците, австрийците".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21