Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел разработват технология за производство на кислород на Луната

Eкип на Хелиос, вдясно: Йонатан Хауснер, Орен Лори, д-р Брайън Росен и д-р Линоам Елиад
Снимка: Haya Gold

В Израел разработват технология за производство на кислород на Луната и обединяват усилия по темата с Япония.

Израелската компания "Хелиос" /Helios/, с подкрепата на израелската космическа агенция към Министерството на иновациите, науката и технологиите, ще си сътрудничи в мисията на Луната с японската компания Ispace. Израелската компания направи демонстрация на технология за извличане на кислород и метал от лунния пясък. 

Изглежда като футуристичен разказ, а всъщност още догодина инсталацията ще се отправи към Луната. За това разказва пред журналистите Джонатан Гайфман, главен изпълнителен директор на Хелиос:

"Фирмата "Хелиос" ще участва в създаване на Международна космическа станция, в която да се произвежда кислород директно от лунната почва. Ако успее, ще проправи пътя за заселване на хората на Луната и Марс. От три години изпитваме, при земни условия, първите два модула на лунната космическа станция, който "Спайс 10" ще отнесе. НАСА си е поставила за цел да се върне на Луната и да създаде условия за колонизацията й. Такава програма поставя много неизвестни. Например разходите за транспортиране на един литър кислород от Земята до Луната са над $ 100 000. Без добиване на газ на място, изграждането на сериозна инфраструктура на Луната би било твърде скъпо и нерентабилно.

Революционната технология, която Хелиос разработва, е извличането на кислород от лунния пясък, без необходимост от транспортиране на суровини от Земята, като по този начин спестява разходи и позволява транспортирането на по-голям полезен товар за сметка на кислорода. Производството на кислород на Луната ще поддържа не само постоянно човешко присъствие там, по програмите Artemis и Lunar Gateway, но и в пилотирани мисии до Марс или по-далеч. Тъй като земната гравитация е много по-силна от тази на Луната, отнема 25 пъти повече енергия, за да се транспортира кислород от Земята, отколкото от Луната. Дори за полети около Земята ще е по-изгодно да се налива кислород на Луната. Добрата новина е, че около 40% от почвата на Луната е кислород, който може да се произведе на място по технологията, разработена в Израел от компанията "Хелос". Джонатан Гайфман, главен изпълнителен директор на Helios

Сътрудничество между израелската и японската компании доведе до технологичен пробив за производство на ресурси на Луната. Кислородът не е рядка стока в Слънчевата система. Всяко скалисто тяло на Земята, Марс и дори на нашата Луна, е богато на кислород. Има го и в пясъка, свързан с елементи като желязо, силиций и алуминий. И там кислородът съставлява около половината от теглото. Благодарение на почвените проби, донесени на Земята от Аполо, е ясен химичният състав на лунната почва. Предизвикателството е да се отдели химически този кислород от желязото, силиция и другите елементи. "Хелиос" ще използва електролиза, което означава разграждане на оксидите с помощта на електрически ток.

Ако погледнем в по-далечно бъдеще, можем да помислим и за заселване на човека на Луната. Нашето предизвикателство е да произведем електрохимичната клетка, която да оцелее при температури от 1600 градуса. НАСА е опитвала да добие кислород от лунен пясък още през 80-те години на миналия век. Лабораторните опити са били успешни, но толкова скъпи, че идеята е била изоставена.

В основата на израелския проект са иновативните електроди, които няма да се износят през следващите няколко години, докато трае експериментът. Програмата Artimis на НАСА ще създаде значителни бизнес възможности в космическата индустрия и "Хилиос" е отличен пример за стартъп, който се развива в направлението за овладяване на Космоса".

Репортаж на кореспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съд остави в ареста мъж, пребил съпругата си въпреки ограничителна заповед

Врачанският Окръжен съд остави в ареста мъжа, който преби съпругата си в нарушение на ограничителна заповед да я приближава на по-малко от 100 метра, както и дома ѝ.  Насилникът е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда, заплаха с убийство и неспазване на ограничителната забрана. Окръжният съд прие, че на този етап от разследването..

публикувано на 05.06.24 в 18:55

Удължава се срокът, в който "Български пощи" ще изплащат пенсиите

С приети от правителството промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се удължава с 5 години срокът, в който  "Български пощи" ще продължи да извършва обществената услуга в цялата страна по изплащането на пенсии чрез пощенски станции. Осигурена е възможност за изплащане и в дома на получателя в случай, че пенсията е за трайно намалена..

публикувано на 05.06.24 в 18:45
Джорджа Мелони и Еди Рама

Италия поема управлението над център за регистрация и настаняване на мигранти в Албания

Италия поема управлението над център за регистрация и настаняване на мигранти в Албания. Това е част от споразумението между двете страни в опит да бъде ограничен миграционният натиск в Италия. Центърът се намира на около 70 километра от албанската столица, където днес се срещат премиерите на двете страни - Еди Рама и Джорджа Мелони. Двамата..

публикувано на 05.06.24 в 18:03
Димитър Главчев

Правителството осигури 10,5 млн. лева за пострадалите от водното бедствие карловски села

Кабинетът осигури 10 ,5 милиона лева за преодоляване на последиците от водното бедствие, което връхлетя карловските села преди почти 2 години. Само седмица след срещата си с кмета на Карлово премиерът Димитър Главчев изпълни поетия ангажимент -   да се осигурят част от необходимите средства за възстановяване на пострадала инфраструктура в..

публикувано на 05.06.24 в 17:50
Светослав Терзиев

Светослав Терзиев: Европа няма друго решение – тя трябва да стане по-силна!

Не може да се очаква, че ЕП и Европа ще променят драстично физиономията си след изборите. Такава прогноза направи пред БНР журналистът от вестник "Сега" Светослав Терзиев. "Сондажите показват, че голямо политическо разместване в Европа няма да настъпи.  Трите традиционни партии в ЕП, които са с проевропейска ориентация, отново ще имат..

публикувано на 05.06.24 в 17:48

"Хамас" ще се съгласи на споразумение само ако то включва постоянно спиране на огън

Палестинската групировка "Хамас" заяви, че няма да отстъпи от исканията си и ще се съгласи на споразумение за прекратяване на войната в Газа, ако то включва постоянно спиране на огъня. Съединените щати очакват отговор от палестинската групировка "Хамас" на израелското предложение за прекратяване на огъня, което според посредниците, се..

публикувано на 05.06.24 в 17:31

В Кюстендил ще се изгражда станция за производство на водород

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 17:05